Kultur

Litteraturhus 
i det blå

Litteraturhuset i Oslo får 3 millioner av staten og 3 millioner­ fra Oslo kommune, i tillegg til penger fra Fritt Ord og private. Men driften er likevel kun sikret for 2014.

I dag er det styremøte ved Litteraturhuset i Oslo, og da er det tid for å se på neste års budsjett. Det så kritisk ut en stund for Litteraturhuset i Oslo i oktober, før Frp kom på banen og lovet å stemme for at kommunen skulle bevilge penger til drift av huset. Forrige onsdag ble det inngått et budsjettforlik mellom Frp og byrådspartiene, og i dette forliket ligger det 3 millioner kroner til Litteraturhuset, markert som en engangssum.

I statsbudsjettet for neste år har også den borgerlige regjeringen gått inn for å støtte Litteraturhuset med 3 millioner kroner, men det er også gjort til en engangssum. Det betyr at Litteraturhuset ikke har noen sikret finansiering lenger enn ett år fram i tid.

Spleiselag

Daglig leder for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre er fornøyd med å ha fått støtte både fra staten og kommunen.

- Nå har vi lagt opp en plan for neste år der vi får 3 millioner fra staten, 3 millioner fra kommunen, 3 millioner fra Fritt Ord og 3 millioner som vi må få fra private sponsorer, sier han.

- Men hvordan ser det ut etter det? Altså for 2015?

- Det er noe av det problematiske her. Staten og kommunen vedtar jo budsjettene bare en gang i året. Jeg håper vi nå etter den runden her kan sette oss ned med både staten og kommunen og lage mer langsiktige avtaler. Det er ikke konstruktivt verken for det offentlige eller for Litteraturhuset at man må bruke så mye tid på dette hvert år, sier Myhre.

Les også: Hagen vil redde Litteraturhuset

- Risikoprosjekt

Bakgrunnen for at Litteraturhuset måtte se seg om etter ny finansiering er at Stiftelsen Fritt Ord kun forpliktet seg til å støtte huset i sju år da det ble opprettet.

- Vi så på dette som et risikoprosjekt da vi satt i gang. Det var en idé fra Tyskland, som ikke nødvendigvis ville slå an i Norge. Derfor sa vi helt klart fra i starten at dette var et eksperiment, og at vi ville gi det best mulig vilkår, men at vi sto fritt til å trekke oss ut etter sju år, sier direktør for Fritt Ord, Erik Rudeng. Han ser svært positivt på at både kommune og stat har signalisert at de vil støtte huset.

- Vi holder oss til det vi har sagt om at vi vil fortsette å delta i et spleiselag. Hvor mye vi kan bidra med vil vi se nærmere på når vi for forelagt budsjett for neste år. Nå har det også kommet inn en sponsoravtale med DnB, sier han.

Ikke på bekostning

Byrådet ønsket egentlig kun å støtte Litteraturhusets barnerom med om lag 500 000 kroner. Hit reiser barnehagebarn på ulike arrangementer, noe flere av forkjemperne for huset har trukket fram som viktig arbeid. Da Frp la inn støtte til Litteraturhuset i sitt alternative budsjett, sa gruppeleder Carl I. Hagen til Dagsavisen:

- Mange barnehagebarn bruker dette, og skolebarn får leksehjelp.

Som Dagsavisen har skrevet om tidligere i høst, har også SV og Ap vært positive til å finansiere Litteraturhuset, men gruppeleder for SV i bystyret, Marianne Borgen, mener det ikke må gå på bekostning av bibliotekene.

- Det som er trist i dette budsjettforliket er at Litteraturhuset får 3 millioner, mens det kuttes med 2,8 millioner som vil ramme bibliotekene. Vi er nødt til å se dette i sammenheng, og vi kan ikke akseptere at man skal sikre Litteraturhuset, men gå inn for kutt for bibliotekene, sier hun.

Mer fra Dagsavisen