Serhed Waledkhanis «Hvilken vei skal vi gå?» handler om å gå i sirkel, og om å være forvirret i et nytt land. FOTO: SERHED WALEDKHANI

Lengter hjem til det ukjente

Norsk-kurdiske Serhed Waledkhani ble født i flyktningleir i Irak, og har aldri besøkt foreldrenes opphavsland Iran. Nå lager han prisvinnende kunst om å lengte tilbake dit.

- Jeg har aldri vært i mitt eget land. Jeg ble født i en flyktningleir i Irak, og kom til Norge som sjuåring. Derfor lengter jeg alltid tilbake til Iran, hvor foreldrene mine kom fra. Selv om jeg aldri har vært der før, sier Serhed Waledkhani (23) til Dagsavisen.

Han er kunstner, aktuell med en separatutstilling som starter sin turné på fem norske byer i Sandefjord Kunstforening den 11. august.

 

Ny start for foreldrene

Waledkhanis kunst tar utgangspunkt i denne lengselen etter Iran.

- I animasjonen «Flukt» reiser jeg liksom tilbake gjennom kunsten, og forteller min families historie. Foreldrene mine bodde i Iran, men måtte flykte under Golfkrigen. De bodde til sammen femten år i en flyktningleir i Nord-Irak, der jeg ble født. Først var det et øde område, med dårlige telt. Så bygde man hus, som en liten landsby. Men forholdene var dårlige og mulighetene få, så da FN kom til for å hjelpe, takket foreldrene mine ja til en ny start i Norge.

I videoverket «Land til land, by til by, hjem til hjem» forteller han fortsettelsen, om hvordan det var å være ny i Norge.

 

Sykle i sirkel

Det er dessuten tema i installasjonen «Hvilken vei skal vi gå», som består av en video av at kunstneren sykler på to sykler sveiset sammen, samt selve sykkelskulpturen. De to syklene vender hver sin vei, slik at han kun sykler i sirkel.

- Alle barna i familien min ønsket seg sykkel da vi kom til Norge. Alt her var nytt. Det ble mange misforståelser på grunn av språket og ulike kulturer, mange vanskelige veivalg. Det handler også om å gå i sirkel, om å vende tilbake til et opphav, og at ting kan skje om igjen, forklarer Waledkhani.

 

Høstutstillingpris

Han har gått på Fabrikken Asker Kunstfagskole, og er nå ferdig med første året av en treårig bachelor ved Kunstakademiet i Trondheim.

- Jeg kommer til å fortsette å jobbe med mye forskjellig. Animasjon, installasjon, tegning, maleri, trådskulpturer-jeg synes alt er spennende. Alt er gøy. Fremtiden min blir å jobbe med kunst.

Han har allerede suksess. På årets høstutstilling, fikk Waledkhani debutantprisen for verk fra den utstillingen som nå skal vises i Sandefjord og på fire andre steder.

- Jeg fikk helt sjokk. Først fikk jeg avslag fra Høstutstillingen, på grunn av en feil. Så ringte de meg og sa at jeg fikk stille ut likevel. Og da de ringte igjen en uke senere for å fortelle at jeg dessuten hadde vunnet debutantprisen, ble jeg helt overveldet. Det er stort, sier han.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no