Kultur

Legger pressestøttekutt på is

Venstre og KrF fikk viljen sin: Regjeringen vil la Stortinget behandle deler av kuttforslaget i pressestøtten og utsetter kuttene.

Kulturminister Thorhild Widvey forklarer snuoperasjonen slik i en e-post til Dagsavisen:

- Forslaget om et støttetak på 40 millioner kroner, samt en nedjustering av opplagsgrensen for 4.000-6.000-avisene ble møtt med en del debatt i høringsrunden. Derfor vil vi nå ta en ny vurdering av disse to sakene, skriver hun.

På høring

Det var før jul at regjeringen sendte forslag til endringer i pressestøtten ut på høring, med frist til rett over nyttår. Grunnen var at regjeringen ville sende inn kuttiltakene til godkjenning av EFTAs overvåkningsorgan (ESA), slik at de kunne tre i kraft med virkning for 2014. Regjeringen må sende inn dette forslaget til ESA for å kunne innføre plattformnøytral støtte, slik Widvey ønsker for 2014.

Men i går sendte Widvey kun inn ett av forslagene, nemlig at samlet tilskudd til hver avis maksimalt kan utgjøre 40 prosent av driftskostnadene.

Forslagene som uteble, var et pressestøttetak på 40 millioner kroner per avis, som allerede var en bestemmelse før høringen, og at medier som er størst eller alene på sine utgivelsessteder og har mellom 4.000 og 6.000 i opplag ikke lenger skulle få støtte.

Disse to forslagene skal nå behandles i Stortinget, slik KrF og Venstre har etterlyst.

- Partiene står nærmere

Da regjeringen la fram forslagene før jul, vakte det sterke reaksjoner, både fra dem som fryktet at opplagsgrenseendringen skulle ramme lokalaviser og fra dem som fryktet konsekvensene for aviser som mottar mer enn 40 millioner kroner årlig, som Vårt Land og Dagsavisen.

- Framgangsmåten fortjener gult kort, sa parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti Hans Olav Syversen til Dagsavisen 15. januar.

Han var i går svært fornøyd med at både kronetaket og endringen i opplagsgrense ble satt på vent.

- Jeg velger å tro at man har lyttet til samarbeidspartnerne på Stortinget og den dialogen vi har hatt, sier Syversen til Dagsavisen.

Han tror ikke behandlingen i Stortinget vil by på stor dramatikk.

- Med det utspillet som nå er kommet, er vi mye nærmere hverandre allerede, sier han.

- God løsning

I notifikasjonen til ESA gjenstår altså kun en begrensning på pressestøtten i form av at tilskuddet maksimalt kan utgjøre 40 prosent av avisens driftskostnader. Dette mener Syversen er en god løsning.

- Et slikt omsetningstak er mer dynamisk i den forstand at det gir et incitament for å gjøre det bra i avisene og tjene penger. Jeg tror ikke noen er i tvil om at et kronetak har vært gal måte å tenke på, sier Syversen.

Venstre ønsket opprinnelig et lavere pressestøttetak, men snudde i fjor. Det vil sitte langt inne å godta noe annet enn det taket som nå er lagt fram for ESA.

- Dette er veldig bra, og nå får vi en så bred behandling av pressestøtten som den fortjener, sier Venstres Terje Breivik, som sitter i finanskomiteen på Stortinget og var med i forhandlingene om samarbeidsavtalen med regjeringspartiene.

Lederen i Venstre, Trine Skei Grande, utelukker ikke at regjeringen snur på grunn av Venstre og KrF.

- De må forholde seg til et flertall. Vi er veldig fornøyd, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen