Kultur

Legger ned Aften

Rundt 150 Aftenposten-ansatte fjernes, avisen flytter til VG-huset og Aften blir bilag når Schibsted ønsker å spare en halv milliard kroner.

For Aftenposten betyr de omfattende nedskjæringene at mellom 100 og 150 ansatte mister jobben, nær hver fjerde ansatt, og opptil 60 av dem journalister. Det frykter klubbleder Knut A. Nygaard i Aftenposten. Avisen blir hardest rammet av Schibsted­konsernets innsparingsplaner, som ble gjort offisielle i en børsmelding i går. Men også de store regionsavisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen må gjennom store kutt.

Usikkerhet

I alt vil Schibsted kutte en halv milliard kroner det neste året. 400 millioner kroner i Norge, og 100 millioner i selskapets svenske og spanske avisdrift.

Nå venter klubblederen i Aftenposten på mer konkret informasjon om nedskjæringene.

- Det at man ikke vet hva som foregår, om hvem som må slutte, skaper en enorm usikkerhet. Sånn sett får vi håpe at arbeidet går raskt og at folk slipper å gå rundt i uvisshet. Jeg frykter gråt og fortvilelse her, sier Nygaard.

- Det vi har fått vite via konsernstyrets vedtak er ikke detaljert nok, sier klubblederen.

I går annonserte Schibsted at innsparingsplanene også innebærer at Aftenposten skal flytte inn i VG-huset i Akersgata, 10 år etter at avisen forlot avisgata i Oslo til fordel for Postgirobygget. Et annet tiltak er nedleggelsen av Aften som egen utgave fra 1. januar. Ettermiddagsavisen blir innstikk i Aftenposten.

Færre ansatte

Aftenpostens bemanning skal reduseres med 25 prosent, om Aftenposten-klubbleder Nygaards egne verste-fall-beregninger viser seg å stemme. Opptil 200 millioner kroner i innsparinger skal gjennomføres i Aftenposten.

Samtidig skal Bergens Tidende spare inn mellom 100 og 150 millioner kroner de neste tre årene. Hvor mange ansatte som mister jobben i BT vil bli klart de neste månedene, skriver journalisten.no.

Ifølge Schibstedkonsernets egen børsmelding av i går skal en betydelig del av innsparingene komme som resultat av færre ansatte.

I Svenska Dagbladet skal det kuttes rundt 50 millioner, som fører til at rundt 60 ansatte mister jobben. Samtidig kutter Schibsted mellom 40 og 50 millioner kroner i konsernets gratisavisdrift i Spania.

Store kutt

Aftenpostens flytting tilbake til Akersgata skal etter planene gjennomføres før inngangen til 2014.

I gårsdagens børsmelding uttaler Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd og sjefredaktør Torry Pedersen i VG seg positive til samflyttingsplanene.

Ifølge Schibsted er det de strukturelle endringene i det norske medielandskapet som er bakgrunnen for de store kuttene.

- Smarttelefoner og lesebrett setter ytterligere fart på overgangen til digitale plattformer. I lys av dette må mediehusene i Schibsted investere betydelig i digital kompetanse og samtidig redusere kostnadsbasen, heter det i børsmeldingen.

- Målet er å fortsette den digitale transformasjonen i mediehusene for å sikre at våre posisjoner blir like sterke digitalt som de vi har innenfor tradisjonelle medier. Sterke redaksjonelle produkter vil være fundamentet for en sunn og lønnsom virksomhet også i den digitale framtida, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsteds børsmelding.

Mer fra Dagsavisen