Kultur

Leder Varg gjennom nye kamper

Ane Dahl Torp håper det ikke er slutt for Helena Mikkelsen. Og kanskje oppfylles ønsket hennes.

Bilde 1 av 2

– Jeg elsker å være Helena Mikkelsen, sier Ane Dahl Torp.

Nå er hun klar med sin andre sesong som trener for Varg IL.

Første sesong av «Heimebane» ble en av 2018s store TV-suksesser. Neste søndag starter «Heimebane 2» på NRK1, med Ane Dahl Torp igjen i hovedrollen som Helena Mikkelsen, Norges første kvinnelige fotballtrener for et mannlig eliteserielag, og Varg møter Rosenborg på Lerkendal til seriestart.

Les også: Her er temaene Helena må takle i «Heimebane 2» 

– Det er så deilig å være trener for Varg. Jeg har et kjempebra lag i 2019, sier Ane Dahl Torp til Dagsavisen, på mandagens presselansering for «Heimebane 2», der hun var sammen med både nye og gamle skuespillere i «Heimebane», på Ullevaal stadion.

Les også: John Carew - «Det er nok et par jeg har møtt som var homofile»

– Jeg elsker å komme tilbake til dette universet. Jeg elsker Kamilla Mikkelsen, Adrian Austnes, Michael Ellingsen – de er gode venner av meg. Både personene i serien og menneskene som fyller rollene i virkeligheten, sier Ane Dahl Torp.

– Og det å ha Helena Mikkelsens kropp, hennes tanker, hennes problemer – for meg som skuespiller er hun kjempeinteressant, sier Ane Dahl Torp.

Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Michael Ellingsen (John Carew).

Ane Dahl Torp og John Carew i «Heimebane 2». Foto: Motlys/NRK

Vant til kvinnelig trener

Utgangspunktet for «Heimebane»-serien var det sensasjonelle med en kvinne som trener i eliteserien for menn. I sesong to er det et etablert faktum – og det blir interessant på andre måter, mener Torp:

– I første sesong er Helena spektakulær: En kvinne kommer og blir trener for et herrelag! I sesong to har verden – eller Norge i «Heimebane» – blitt vant til Helena Mikkelsen. Det er ikke noe rart at det er en kvinnelig trener i eliteserien. Nå virker det nesten rart at det ikke fins en kvinnelig trener for en eliteserieklubb i virkeligheten, sier Ane Dahl Torp. Hun er glad for responsen serien har fått i Fotball-Norge.

– Etter «Heimebane» er jeg blitt invitert til mange fotballrelaterte ting. Helena Mikkelsen oppleves som en flott representant for norsk fotball. Det syns jeg er stas. Når du som skuespiller skal pretendere å tilhøre et miljø du ikke er en del av, gjør du det alltid med en viss ydmykhet. Fotballen har trykket Helena til sitt bryst, føler jeg. Det er jeg veldig glad for, sier Ane Dahl Torp, som har holdt på med «Heimebane» store deler av 2017 og 2018.

Les også: Best på hjemmebane - Portrettet: Ane Dahl Torp (+)

– Når vi holder på med «Heimebane» tar det all min kapasitet som skuespiller. Det gjør det også godt å bli ferdig med det. Jeg er så heldig å ha fast jobb på Det Norske Teatret, og jeg er lei meg for å ha gått glipp av å være med på ting der som ville vært givende. Men det er spesielt å få være med på et fenomen som «Heimebane» og få spille en rolle som Helena Mikkelsen. Hun er blitt en referanse. Det er interessant å oppleve, sier Torp.

Hun har tatt en foreløpig avskjed med Helena Mikkelsen, men håper det ikke er helt slutt:

– Veldig trist

– Det føltes som jeg tok farvel med Helena Mikkelsen på avslutningsfesten etter innspillingen. Og det var veldig trist. For meg handler det også om menneskene i serien – jeg liker ikke ordet karakterer – de dør for meg. De er ikke en del av min omgangskrets lenger. Jeg kan jo se dem på TV i «Heimebane». Men det blir ikke det samme, sier Ane Dahl Torp.

Men håpet er slett ikke ute: Produsent Yngve Sæther i Motlys er åpen for å fortsette «Heimebane».

– Tanken på en tredje sesong er pirrende. Vi har ideer og planer klare, hvis NRK Drama er interessert. Vi får se hvordan det går med denne sesongen, sier produsent Yngve Sæther.

Les også: Hva var det som gjorde «Heimebane» til en suksess? Jo, kjønn!

Mer fra Dagsavisen