Annonse
Hans Ole Rian er leder Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), og håper på en ny allianse.

Lanserer musikerallianse

SV og MFO går i bresjen for en ny allianse som kan sikre inntekter og arbeidsvilkår for landets musikere.

Annonse
Kultur

 

Det skjer i forbindelse med SVs alternative statsbudsjett, som legges fram i morgen. Partiet har alliert seg med Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), og begge syns det er på høy tid at det skjer noe med musikernes kår og rettigheter i et ofte usikkert arbeidsmarked.

– Vi ser for oss en allianse etter modell av Skuespiller- og dansealliansen, som jo har vært vellykket, sier SVs kulturpolitiske talsmann Freddy André Øvstegård til Dagsavisen.

Trygg ordning

Bakgrunnen for forslaget er at kunstnere og kulturarbeidere gjerne lever utrygge arbeidsliv med perioder uten lønn, sykelønn og pensjonsrettigheter, ifølge SV og MFO.

Skuespiller- og dansealliansen ble i sin tid opprettet for å gi utøverne faste rammer og syke- og pensjonsrettigheter også når de er mellom oppdrag. Alliansen eies av fagorganisasjonene, og finansieres over statsbudsjettet.

– Nå har dette blitt en trygg ordning. Derfor mener vi tida er inne for å få inn nye grupper. Som musikerne, sier Øvstegård.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En million

I første omgang vil SV bevilge en million kroner til en ny musikerallianse.

– Den går til å sette i gang utredninger. Så vil det komme mer for å drifte alliansen, sier Øvstegård.

Hans Ole Rian, forbundsleder for Musikernes Fellesorganisasjon, er glad for SVs initiativ. En tidligere utredning om kunstnerøkonomi har konkludert med at en musikerallianse kan være et godt tiltak.

– Vi tror tida er inne nå for en slik ordning. Dette har de gjort i Sverige, og der har det fungert veldig bra, sier Rian til Dagsavisen.

Annonse