Kultur

Lager politisk komedie på TV 2

– Jeg er ikke ute etter å latterliggjøre politikere, sier komiker John Brungot om «Folkevalgt»: Norges svar på «Veep» starter torsdag på TV 2.

– Det er ikke gjort noen lignende serie i norsk sammenheng så vidt jeg vet om, sier John Brungot, kjent fra blant annet «Torsdag kveld fra Nydalen».

Nå er det klart for torsdag kveld fra Stortinget: I morgen starter humorserien «Folkevalgt» på TV 2, der Brungot spiller den joviale Arbeiderparti-ordføreren Roy Myren Talseth fra Hitra i Trøndelag. Idet stortingsrepresentanten og tre vararepresentanter dør i en bilulykke, må fjerde vara Talseth brått innfinne seg på Stortinget. Der møter han en brutal politisk virkelighet, representert med blant andre en partileder som minner mistenkelig om Jonas Gahr Støre, og en politisk rådgiver spilt av Mads Ousdal («alle dere nye representantene som kommer hit med trillekofferter og tror dere kan gjøre en forskjell!»).

Ordfører-syndromet

– Under research-arbeidet kom vi over begrepet «ordfører-syndromet»: Du kommer fra en liten bygd, der du kanskje har et stort navn, så kommer du på Stortinget, og så er det ingen som bryr seg, forteller Brungot.

– Ideen til serien fikk jeg da Arbeiderpartiet tapte stortingsvalget og kom i opposisjon. Hvem skal nå styre landet? Kan virkelig hvem som helst komme på Stortinget? Men jeg ble beroliget av tanken på at det tross alt er snakk om folkevalgte. Det fineste vi har er demokratiet, sier Brungot, som selv er trønder.

Han har basert Talseth-figuren på politikere han har sett og hørt fra hjemfylket.

– Roy Myren Talseth er løselig basert på trønderske politikere oppigjennom: Han har litt Per Sandberg i seg, og han er litt Bjarne Håkon Hanssen også.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Veep

Serien går over åtte episoder, og er laget av produksjonsselskapet Monster. Dels er den modellert etter sviende satiriske serier som amerikanske «Veep», om en fiktiv amerikansk visepresident, og britiske «The Thick Of It», om en fiktiv britisk minister. Brungot har også sett til «House of Cards» for inspirasjon, forteller han.

Men «Folkevalgt» er mer godlynt i tonen:

– Jeg har lyst til å opplyse, ikke latterliggjøre, sier John Brungot.

– Serien har sine kommenterende sider. Men dette skal være en serie som fungerer uten at man har særskilt interesse for politikk. Mye av komikken ligger i det allmenne ved en person som får en ny jobb han ikke er kompetent til, sier Brungot.

Serien tar også mål av seg til å være realistisk. Og Brungot kan konstatere at virkeligheten den siste uka har innhentet serien, som var ferdig innspilt våren 2016.

– I en av episodene må Roy på SoMe-kurs. Mange politikere tråkker jo i baret på sosiale medier. Senest de siste dagene, med Søviknes som måtte slette en video han delte, og Fabian Stang som slettet sin tweet om Dagens Næringsliv. Jeg var veldig fornøyd da det skjedde, humrer Brungot.

Les også: Frp-minister delte høyreradikal video

Mer fra Dagsavisen