Kultur

Lager film om kontroversiell kvinnelig imam

– Det eneste hun ikke tillater i moskeen, er kvinner med nikab, sier den tyrkisk-norske regissøren Nefise Özkal Lorentzen, som lager film om imam Seyan Ates.

Bilde 1 av 3

– Alt tilskudd betyr mye for prosjektet, hvis ikke hadde vi ikke kunnet gjennomføre det. Vi har uten tvil hatt behov for dette tilskuddet, sier dokumentarfilmskaper Nefise Özkal Lorentzen.

Nå har hun mottatt 200 000 kroner i produksjonstilskudd fra Viken filmsenter til dokumentaren «The First Supper».

Her følger hun Seyran Ates, en kvinnelig imam og jurist, bosatt i Berlin.

Özkal Lorentzen har fulgt Ates rundt i verden, for å skildre hennes arbeid og visjoner som imam, jurist og aktivist.

Seyran Ates grunnla Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin i 2017.

– I tradisjonell islam er det ikke kvinnelige imamer. Moskeen hennes er unik fordi den er åpen for kvinner og menn som kan be sammen, side om side. I Ates moské er alle velkommen, også ikke-troende, og folk fra andre trosretninger. Og uavhengig av hvordan du går kledd. Det eneste hun ikke tillater i moskeen, er kvinner med nikab, av sikkerhetsmessige grunner, forteller Özkal Lorentzen.

Jobben som kvinnelig imam og jurist er ikke problemfri:

– Ates må ha flere livvakter rundt seg, slik at hun skal kunne utføre jobben sin, sier hun.

###

FOTO: AP/MICHAEL SOHN

Seksuell revolusjon

Tidligere i år kom Seyran Ates’ bok «Islam trenger en seksuell revolusjon» i norsk oversettelse. I desember hedres hun for sitt arbeid med Universitetet i Oslos Menneskerettighetspris. «Hun sprenger fordomsfulle grenser med sin tale og sine skrifter. Hun fører en modig frigjøringskamp med nesten ingen støtte fra sine egne», het det i priskomiteens begrunnelse.

Som jurist har Ates kjempet for lovgiving som beskytter mot tvangsekteskap. Hun leder dessuten en ideell organisasjon som heter «Stopp ekstremisme».

– I denne jobben besøker hun flere steder i Europa som har opplevd terror. Dette er for å synliggjøre terrorens ansikt, ved å skape diskusjon rundt terrorens mange lag. Hun ser heller nærmere på hvordan terror støttes økonomisk, hvor pengene kommer fra, og hva det kan bety, forteller Özkal Lorentzen.

Det progressive islam

«The First Supper» er en forlengelse av tematikken Özkal Lorentzen har behandlet gjennom filmene sine de siste 15 åra om kjønn og islam, med trilogien «Gender me», «En ballong til Allah» og «Manislam», samt hennes siste film «En gave fra Gud».

– De handler alle om å vise ansiktet til det progressive Islam, og er en søken etter en reformasjon av islam, forteller Özkal Lorentzen.

Hun har tidligere fått oppmerksomhet for filmene sine, også internasjonalt. Spesielt gjaldt dette «En gave fra Gud», medregissert av mannen og kjønnsforskeren Jørgen Lorentzen. Filmen tar for seg omstendighetene rundt kuppforsøket i Tyrkia 15 juli 2016, og har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet fordi den stiller kritiske spørsmål til president Erdogans fremstilling av kuppet.

Mer fra Dagsavisen