Kultur

Lager film om 22. juli

Regissør Erik Poppe skal lage film om terroren som ble begått på Utøya 22. juli 2011. AUF mener det er for tidlig.

Bilde 1 av 2



Ifølge NRK har regissøren foreløpig fått 5,4 millioner fra Norsk filminstitutt.

Poppe ønsker å bruke ukjente skuespillere, og ingen av rollefigurene skal være basert på virkelige personer.

Opptak i september

Regissør Erik Poppe er kjent for blant annet «Kongens nei» og en rekke andre storfilmer. Opptakene på Utøya starter allerede i september.
– I lengre tid har nok jeg i likhet med mange andre opplevd at fokuset rundt 22. juli har handlet om soningsforhold og alle mulig andre tøysete, tåpelige utspill som Breivik har framført. Og det er snarere spørsmål om vi skal tillate at det skjer framfor å trekke fram eierskapet til denne historien til de menneskene som tross alt er ofrene i dette, sier regissøren.

Velger spillefilm

Han velger spillefilm framfor dokumentar som form.
– En spillefilm har en større mulighet til å bevege seg tettere inn i dette materialet og faktisk kunne framstille det på en langt mer realistisk og troverdig måte enn det en dokumentar kan, fordi det ble jo ikke filmet mens det skjedde. Og i dialog med så mange av dem som var der og opplevde – altså ungdommene og de pårørende – har dette blitt et prosjekt som har som mål å trekke fokuset inn mot hvordan det var og hvordan opplevelsen virket inn på dem, fortsetter han.

69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret. Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for dette angrepet og angrepet mot regjeringskvartalet tidligere på dagen.

AUF, som ble hardt rammet av angrepet, mener det er for tidlig for å lage en spillefilm, ifølge leder Mani Husaini.

Serie også

Det er allerede laget flere dokumentarfilmer om angrepene, og flere er på vei.
Tidligere i år ble det kjent at den prisbelønte filmskaperen Paul Greengrass planlegger en storfilm om 22. juli i samarbeid med Åsne Seierstad.

– Åsnes bok, "En av oss", var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk fram sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, uttalte Greengrass til Bergens Tidende i februar.

NRK starter opptakene til sin dramaserie om 22. juli i april 2018, og de seks episodene skal sendes høsten 2019. Budsjettet er 70 millioner kroner. Det er ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune som skal lage serien – som rett og slett skal hete «22. juli».

(NTB)

Les også: Det har vært en vond, men nødvendig debatt

Mer fra Dagsavisen