Kultur

Lagde Vesaas-film på dugnad

Etter flere store teateroppsetninger ville Anders T. Andersen lage spillefilm med full kunstnerisk frihet. Nå får «Fuglane» premiere i New York.

Bilde 1 av 3

– Budsjettet er «tøm egne lommer». Jeg regner ikke med å se mer til de pengene, smiler Anders T. Andersen.

I dag er den kjente teaterregissøren i New York foran premieren på debuten som spillefilmregissør: En halvannen times filmatisering av Tarjei Vesaas’ klassiske roman «Fuglane» (1957), i svart-hvitt, med Andersen selv i hovedrollen og et stjernelag av norske skuespillere på rollelista. Andrine Sæther og Henrik Rafaelsen er bare noen av de som har stilt opp gratis på lavbudsjettsproduksjonen.

– Det er jo et fantastisk lag skuespillere med i filmen. Da vi startet, trodde vi at folk ville si nei, siden det ikke var noe lønn involvert. Men alle var sånn «ja, så kult, dette vil jeg være med på». Det viser at folk har en stor trang til å være med på noe som ikke er nok en krimserie eller en heltehistorie fra andre verdenskrig, sier Anders T. Andersen.

###

Anders T. Andersen spiller selv hovedrollen i «Fuglane». Foto: Viper Film

Dette er første gang «Fuglane» er filmatisert på norsk, en vel ansett polsk filmatisering kom i 1968.

– Jeg ville lage filmen først og fremst fordi «Fuglane» er et så godt verk! Det er en eksistensiell roman som har gjort dypt inntrykk på ikke minst unge lesere i flere generasjoner, sier Anders T. Andersen.

– Men vi lever i en tid der vi ikke lenger kan ta vår felles kulturarv for gitt. Et verk som «Fuglane» må vises fram og være i omløp, ellers risikerer vi at det ikke blir lest, sier Andersen.

New York

Tirsdag har filmen verdenspremiere på Scandinavia House i New York, i samarbeid med forlaget Archipelago, som bl.a gir ut Karl Ove Knausgaard i USA, og som ga ut Vesaas' «Fuglane» på engelsk i 2016.

I Norge får filmen festpremiere på Vega Scene i Oslo 5. november. Den ble vist for første gang på Litteraturdagene i Vinje i august, der deler av filmen er spilt inn.

Det totale budsjettet er på rundt 3.5 millioner kroner, og filmen er støttet av Vinje kommune og Telemark Fylkeskommune.

– Vi har laget denne filmen helt for egen maskin, sier Andersen.

Marka

Andersen startet som skuespiller, og debuterte som teaterregissør med «Verdiløse menn» (2008), kåret til tiårets forestilling i VG. Han regisserte den prisbelønte tv-versjonen av Anne B. Ragdes roman «Berlinerpoplene» i 2008. Han har vært teatersjef på Teater Ibsen i Skien, og gjort flere store forestillinger på andre teatre de siste årene, blant annet Karl Ove Knausgårds «Om våren» på Rogaland Teater. I år har Andersen hatt regien på David Bowie-musikalen «Lazarus», som fortsatt går for fulle hus på Det Norske Teatret.

David Bowies svanesang: Musikalen «Lazarus» kommer nå på Det Norske Teatret. Her fra oppsetningen på Deutsches Schauspielhaus Hamburg.

Fra "Lazarus" på Det Norske Teatret. Foto: DNT

Spillefilmdebuten lagde Andersen uten midler fra Norsk Filminstitutt (NFI), den viktigste finansieringskilden for de fleste norske spillefilmer. Det gjorde at etterarbeidet tok endel tid, etter at innspillingen var ferdig i 2016.

– Da ideen var født, sto jeg i Nordmarka med filmfotograf Rune Kongsro og lette etter innspillingsteder. Da hadde vi tre ting: «Fuglane»-boka og oss to. Ett år etter sto vi i Marka og hadde siste opptaksdag, forteller Andersen.

– Vi ville lage filmen uten å søke støtte fra NFI, både for å slippe de byråkratiske søknadsprosessene, og for å ha total kunsterisk frihet. Med et så lite filmteam som mulig, kunne vi filme det vi ville, når vi ville. Friheten har en pris, og det er at det har tatt lenger tid enn vanlig tid, men det er greit, sier Andersen.

Filmen har ikke ordinær kinopremiere eller vanlig kinodistribusjon.

– Underveis mens vi har holdt på med dette prosjektet har jo kinomarkedet omtrent falt sammen. Filmer smalere enn «Børning» blir knapt sett på kino lenger. Vi har ikke fått noen distributør på «Fuglane», og jeg skjønner jo at distributører ikke vil ta sjansen på filmen i dette markedet. Men det er kommet alternative visningssteder for film, som Vega Scene i Oslo, der «Fuglane» skal vises. Vi håper filmen finner sitt publikum, sier Andersen.

Les også: Kreativitet fra krigens gru (DA+)

Mer fra Dagsavisen