Unni Lindell synes at det er mange kvinner som skriver mye og bra krim. Her under Oslo bokfestival i fjor. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

- Kvinner må levere

Suksessforfatter Unni Lindell er imot kvotering av kvinnelige krimforfattere.

- Det er ikke opp til forlagene å gjøre noe for å få flere kvinnelige krimforfattere. Det er opp til kvinner selv å skrive og levere bra manus, fastslår Unni Lindell.

I dag starter Krimfestivalen i Oslo, tre dager med seminarer og arrangementer om norsk og internasjonal. Lindell er en av de fem forfatterne som skal delta i debattpanelet «Dødstrømpene» på kvinnedagen 8. mars. Tidligere denne uka presenterte Krimfestivalen tall som viser at 2013 var et historisk lavmål for kvinnelige forfattere i norsk krim. Bare tre av 45 krimbøker i 2013 var skrevet av kvinner, ifølge tall presentert av Riverton-klubben, som i dag presentere de nominerte til Riverton-prisen. Mangelen på kvinnelige nominerte til Riverton-prisen har også vakt debatt de siste årene. Den siste kvinnen hittil som fikk Riverton-prisen, var Unni Lindell i 1999.

 

- Gjelder å levere

I Dagsavisen i går uttalte Arve Juritzen at forlagene må gjøre en bedre jobb for å finne nye kvinnelige krimforfattere. Lindell er uenig i at ansvaret ligger i forlagsleddet.

- Som ellers i samfunnet er jeg ikke for kvotering i noen retning. Det gjelder bare å levere! skriver Unni Lindell i e-post til Dagsavisen.

- Jeg tenker at bokutgivelser går litt i bølger. På nittitallet var det mest kvinner som hadde krimsuksess, Karin Fossum, Anne Holt og meg, ikke mange menn. I Sverige kom Marklund og Läckberg og en hel hurv!!! fastslår suksessforfatteren, som påpeker at sist hun ga ut bok, i 2012, var hun landets mestselgende krimforfatter nest etter Jo Nesbø.

 

- Tilfeldig få i fjor

- Jeg synes egentlig vi er mange kvinner som skriver mye og bra krim. Litt tilfeldig kanskje at det var så få i fjor. Samtidig må man også se på vanlig skjønnlitteratur. Det er mest menn der også. Jeg ser ikke på det som noe stort problem. Mulighetene er der for alle, mener Lindell, som snart er klar med ny bok:

- I disse dager avslutter jeg min tiende Cato Isaksen-roman og jobber døgnet rundt. I natt satt jeg til kl. 03.00. Det er et maratonløp. Jeg føler meg som en av gutta boys!!! Uten at det er noe kvalitetsstempel. Mye av det som kommer er ikke helt topp. Noen har fått for seg at det er så lett å lykkes med krim. Det er det ikke. Det er tøft.

pedersen@dagsavisen.no