Kultur

Kvinner dominerer dokumentar-våren

Alle vårens fem dokumentarfilmer på kino har kvinnelige regissører. – Flott å se, synes Tonje Hessen Schei, som nå har Tromsø-premiere med «iHuman».

Mandag starter filmfestivalen i Tromsø, hvor fem norske kinofilmer har premiere. Fire av dem har kvinnelige regissører, tre av dem er dokumentarfilmer.

Alle de fem dokumentarfilmene som går opp på norske kinoer i vår, har kvinnelige regissører.

– Dokumentarfilmen har lenge hatt en bra kvinneandel. De siste årene har vi sett stadig flere kvinner som regissører og produsenter på norske dokumentarfilmer, sier Tonje Hessen Schei.

Hun er regissør på den allerede internasjonalt omtalte «iHuman», om overvåking og kunstig intelligens. Filmen hadde internasjonal premiere i høst på den prestisjetunge dokumentarfestivalen IDFA i Amsterdam, og får norsk premiere i Tromsø.

Fra premieren på «iHuman» under dokumentarfestivalen IDFA, der Edward Snowden deltok i panelsamtalen via link.

Fra premieren på «iHuman» under festivalen IDFA, der Edward Snowden deltok i panelsamtalen via link. Foto: Euforia Film

Tonje Hessen Schei er også direktør for UpNorth Productions, som produserer dokumentarfilm for både det norske og internasjonale filmmarkedet.

– Det er flott å se at det er en så mange kvinner i nøkkelposisjoner i dokumentarfilmene som kommer på kino til våren, sier Schei.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Historisk

Sist uke presenterte Norsk filminstitutt vårens norske kinofilmer. Kvinneandelen i den norske filmvåren er historisk høy, fastslo bransjebladet Rushprint. Åtte av 12 norske premierefilmer første halvår har kvinnelige regissører.

Tre av vårens sju spillefilmer har kvinnelig regissør: «Alle utlendinger har lukka gardiner», «Flukten over grensen», og «Vi er her nå», regi: Mariken Halle, som får premiere på Filmfestivalen i Tromsø.

Les også: Slik blir den norske kinovåren 2020

De fem kinodokumentarene har alle fått produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt.

Det eneste mannlige innslaget på regi og manus er Espen Wallin, en av tre medregissører på «Selvportrett».

Fire av de fem kinodokumentarene har kvinnelig produsent.

* «Selvportrett». Regi og manus: Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin. Produsent: Margreth Olin. Vises i Tromsø, kinopremiere 17. januar.

* «Alt det jeg er». Regi og manus: Tone Grøttgjord-Glenne. Produsent: Anita Rehoff Larsen/Tone Grøttgjord-Glenne. Kinopremiere 6. mars

* «iHuman». Regi og manus: Tonje Hessen Schei. Produsent: Jonathan Borge Lie. Vises i Tromsø. Kinopremiere 13. mars

* «Vær her». Regi og manus: Ragnhild Nøst Bergem. Produsent: Andre Folkestad/Camilla Vanebo. Vises i Tromsø, kinopremiere 17. april.

* «Bortebane». Regi og manus: Line Hatland. Produsent: Mari Monrad Vistven/Ingvild Giske. Kinopremiere 5. juni

Margreth Olin, produsent og dokumentarfilmskaper, har Norgespremiere på «Selvportrett» i Tromsø. Foto: Mimsy Møller

Filmskaper og produsent Margreth Olin. Foto: Mimsy Møller

– Flere av dokumentarselskapene i Norge eies og drives av kvinner. Spillefilmsiden domineres av mannlige produsenter, som oftere velger tema som interesserer menn. Kvinner som produserer dokumentar velger å jobbe med kvinner i registolen om tema som opptar dem, kommenterer Margreth Olin, produsent og leder for Speranza film, og medregissør på «Selvportrett».

Les også: «Margreth, jeg kommer til å dø nå»

– Norsk dokumentarfilm markerer seg på de viktigste festivalene i utlandet, vinner priser og har tidvis svært gode besøkstall å vise til hjemme. Vi har mange sterke talenter på dokumentarsiden i Norge, og stadig flere unge jenter kommer til. Det er en veldig gledelig utvikling. Det henger også sammen med en bevisst holdning fra NFI sin side. Selv produserer jeg for to unge talenter Katja Høgset og Mari Bakke Riise, forteller Margreth Olin.

Lav andel generelt

Andelen kvinner i nøkkelposisjoner for kinodokumentarer som fikk NFI-støtte i 2018 var på 44 prosent, ifølge NFIs rapport om kjønnsbalansen i norsk film.

Kvinneandelen på dokumentar generelt som får produksjonsstøtte er imidlertid lav, påpeker Tonje Hessen Schei. Samlet for dokumentarfeltet var kvinneandelen på produksjonsstøtte helt ned i 23 prosent i 2018, ifølge NFIs rapport.

– At det er så mange kvinner som har premierer i vår, tror jeg mer er tilfeldig. Særlig om vi ser på tallene fra 2018, hvor kvinneandelen på prosjekt som fikk produksjonsstøtte har vært svært lav. Men det at NFI har satt seg som mål at andelen skal være 50/50 i 2020 har helt klart satt riktig vei for utviklingen, kommenterer Schei.

– For dokumentarfeltet er det store variasjoner i tallene de siste årene, påpeker seksjonsleder Live Nermoen i NFI.

– Vi hadde en viss nedgang i 2018 for dokumentarfeltet på andelen støttemidler til prosjekt med kvinner i nøkkelposisjoner. For 2019 ser tallene bedre ut. Samlet for alle formater var vi nær 50/50 i 2018. Vi er inne i en positiv utvikling, sier Live Nermoen.

– Den høye kvinneandelen på prosjekter som fikk utviklingsstøtte i 2018 tyder på at det er et godt tilfang av prosjekter som kan bli realisert framover.

Mer fra Dagsavisen