F.v. Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius, Lina Wolff.

Kvinnene gjorde rent bord

Alle de fire Augustprisene for fremragende skjønnlitteratur gikk til kvinner da prisene ble delt ut mandag kveld. Men Linda Boström Knausgård vant ikke.

I kategorien for skjønnlitteratur for voksne vant Lina Wollf prisen for  «De polyglotta älskarna», som ifølge juryen er «en frekk og intrikat fortelling med mange lag. Wollf gestalter kjønnenes over- og underordning, seksuelle maktspill, svik og kjærlighetslengt. Men aller mest handler det om det mangespråkige, det polyglotte som en forutsetning for den menneskelige eksistensen». Romanen handler om Ellinor (36), som setter inn en kontaktannonse for å møte en mann. Det fører henne inn i en relasjon til en nedbemannet litteraturkritiker med voldstendenser. 

Linda Boström Knausgård var også nominert i samme kategori, sammen med blant andre Lars Norén. 

Kiruna

I kategorien for barne- og ungdomslitteratur fikk Ann-Helén Laestadius Augustpris  for «Tio över ett», en ungdomsroman fra Kiruna, som ifølge juryen smelter sammen sted, politikk og psykologi, vennskap og samfunnsengasjement. Boka handler om Maja som bor i Kiruna, og som hver natt våkner og er redd for at alt skal rase ut på grunn av de underjordiske gruvesprengningene.

Erasmus av Rotterdam

Augustprisen for beste fagbok gikk til Nina Burton for «Gutenberggalaxens nova. En berettelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolusjon i Europa». Juryen kaller det «en fantasieggende fortelling med livfullt språk, en historieleksjon som peker på vår egen tid».

Lille Augustprisen, som deles ut til en forfatter mellom 16 og 20 år, gikk i år til Sigrid Nikka for «Då rallarrosen blommar», som beskriver en kvinnes uventede brudd med en mann i en tid det var uvanlig.   

Vinnerne får med seg 100.000 kroner og en 3 kilo tung bronsestatue av August Strindberg. Statuen består av tre skiver, som symboliserer Strindbergs tre sider; vitenskapsmannen, lingvisten og maleren.