Kultur

Kunstneropprør når Løvebakken

– Vi krever at Erna Solberg beklager. Vi mobiliserer bredt, sier UKS-leder. Demonstrasjonen han har tatt initiativ til er blitt landsomfattende.

Over 30 kunsterorganisasjoner, fagforeninger m.m hadde onsdag sluttet seg til den kommende markeringen foran Stortinget, til støtte for kunstnerne bak «Ways of Seeing»-forestillingen. Demonstrasjonen finner sted lørdag kl 11.

– Flere organisasjoner og institusjoner slutter seg til denne markeringen minutt for minutt, forteller Ruben Steinum, styreleder i Unge Kunstneres Samfund.

«Forsvar kunstnerisk ytringsfrihet» og «Solidaritet med kunstnerne» er parolene. Fagforeninger som Norsk Tjenestemannslag, Fagforbundet og Dramatikerforbundet, Kunstsentrene i Norge og Kunsthøgskolen i Oslo er blant de som støtter markeringen.

Les også: Politiet henlegger saken mot Black Box Teater

– Det kommer også markeringer i Bergen, Trondheim og Kristiansand. Dette er frittstående lokale initiativer knyttet til aksjonen i Oslo, sier Steinum.

– Vi ønsker å mobilisere så bredt som mulig for disse prinsippene, i et tydelig forsvar for kunsterisk ytringsfrihet, sier Steinum.

«Ways of Seeing»-saken blir nå tatt opp også i Stortinget, der Anette Trettebergstuen (Ap) har varslet at hun vil stille spørsmål om saken i neste ukes spørretime, mens Freddy André Øvstegård (SV) har sendt skriftlig spørsmål til statsministeren (se undersak).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kritikk fra Solberg

UKS tok initiativ til markeringen foran Stortinget etter pressekonferansen sist uke, der Erna Solberg kritiserte «Ways of Seeing»-stykket og kunstnerne som står bak oppsetningen, som er blitt vist på Black Box og Vega Scene i Oslo.

– Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker, sa Erna Solberg blant annet på pressekonferansen sist onsdag, gjengitt av NRK.

Dagen etter kunngjorde PST at Waras samboer var siktet for å ha stått bak det siste tilfellet av trusler mot Wara-familiens hjem. Solberg har ikke villet beklage sine uttalelser. I helgen henla politiet saken mot Black Box Teater og «Ways of Seeing»-kunstnerne Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, som ble politianmeldt av Waras samboer.

Les også: Grande om Wara-saken: – Heier på provoserende kunst (DA+)

Reagerte sterkt

– Vi reagerte svært sterkt på uttalelsene fra Erna Solberg sist uke, der hun går langt i å holde kunstnere bak forestillingen «Ways of Seeing» ansvarlig for truslene som ble rettet mot hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara. En statsminister kan ikke delta i slike spekulasjoner. Alle kunstnere bør kunne forvente at statsministeren vil beskytte den kunstneriske ytringsfriheten. Spesielt i en sak som dette, hvor kunstnerne også var omfattet av en politietterforskning. I tillegg kom dette etter en fire måneders periode med massivt press mot kunstnerne, med både personlige trusler og feilaktige påstander om stykkets innhold. Det er en utidig innblanding fra statsministeren, understreker Steinum.

Etter at «Ways of Seeing» hadde blitt vist på Black Box teater i november, la Oslo Fremskrittsparti fram forslag om å kutte den kommunale støtten til Black Box Teater.

– UKS reagerer også sterkt på at Fremskrittspartiet i Oslo ville trekke støtten til Black Box. Kulturrådets ferske forsningsrapport «Visuell kunst i norsk forvaltning» viser at press på kunstneres inntekt er en av hovedtruslene mot fri kunst som demokratisk arena. Når man truer med å trekke støtten til en teaterscene, er det et klart angrep på ytringsfriheten, sier Steinum.

– Statsministeren påstår at det blir mer utrygt å være politiker når kunstnere ytrer seg. Det kan vi ikke akseptere. Jeg håper Solberg ser bredden av organisasjoner som mener at dette er alvorlig, og at hun må ta ansvar for uttalelsene hun kommer med. Også Fritt Ord, Norsk PEN og Amnesty har kritisert Erna Solberg i denne saken. Dette er ikke en kunstintern debatt. Jeg er glad for at saken blir løftet inn i Stortinget, sier Steinum.

Les også: Kulturministeren: - De som lager provoserende kunst, må også tåle kritikk. Men det er forskjell på kritikk og trusler (Dagsavisen+)

Stiller spørsmål i Stortinget

– Når Erna Solberg ikke vil svare i avisene og ikke vil stille til debatt, tar vi saken til Stortinget, så får hun snakke om det der, sier Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité.

I Stortingets ordinære spørretime kommende onsdag ber hun statsminister Erna Solberg svare på om hun vil gi Black Box og «Ways of Seeing»-kunstnerne en beklagelse.

Samtidig har SVs representant i familie- og kulturkomiteen Freddy André Øvstegård sendt inn skriftlig spørsmål til besvarelse fra statsminister Erna Solberg, om hun vil beklage spekulasjonene om årsakssammenhenger mellom truslene mot Wara og «Ways of Seeing» som hun kom med under den pågående politietterforskningen.

Appell

Lørdag holder Trettebergstuen appell foran Stortinget under markeringen som over 30 organisasjoner og kunstinstitusjoner har sluttet seg til.

– Jeg skjønner godt at dette har skapt stort engasjement. Vi ser et politisk angrep på den frie kunsten som mangler sidestykke i Norge, sier Trettebergstuen.

– Statsminister Erna Solberg legger utilbørlig press på den frie kunsten. Det er langt over streken og det syns jeg hun skal beklage. Det er underlig at hun ikke allerede har gjort det. Hun er med på å svekke kunsten som ytringsarena. Det er alvorlig, og sender et svært uheldig signal til norske kunstnere og kulturaktører, sier Trettebergstuen.

Det var Dagbladet som først skrev at hun skulle ta opp saken og be Erna Solberg beklage i Stortingets spørretime.

– I denne saken fortjener «Ways of Seeing»-kunstnerne og Black Box en beklagelse for det de er blitt utsatt for, sier Trettebergstuen.

– Men statsministeren skygger unna debatten. Når hun har hatt anledning til å uttale seg, har hun sagt at hun ikke har noen intensjon om å beklage.

Saken fortsetter under bildet.

OSLO  20181108.
Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Anette Trettebergstuen (Ap), stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Sår tvil

– Kunst og kultur er frie ytringer som må være selvstendige og uhindret av makta. At en statsminister går inn i hva en fri kulturinstitusjon bør eller ikke bør gjøre er et brudd med denne viktige demokratiske verdien, kommenterer SVs Freddy André Øvstegård.

– Den frie kunsten er under angrep i en rekke land. I Ungarn ble en teaterforestilling nylig stoppet etter press fra landets dypt konservative regjering. Norge må være et fyrtårn for kunstens frihet, da kan ikke Erna Solberg så tvil med sånne uttalelser, mener Øvstegård.

Les også: – Å bruke statens makt for å kutte støtten til noe man ikke liker er feil

Mer fra Dagsavisen