Kultur

Kunstneren forsvarer 22. juli-prosjektet

Kommunene som har fått tilbud om gratis minnesmerker etter 22. juli vil få mer tid til å vurdere gaven. Det understreker billedhogger Nico Widerberg.

Kunstneren bak den 2,2 meter høye minnesteinen som er tilbudt norske kommuner berørt av 22. juli, er overrasket over at prosjektet har møtt innvendinger fra kunstnerhold og mediekommentatorer.

Anonym person

Han ser ikke problemet ved at det storstilte minneprosjektet er finansiert av en anonym person.

- Dette handler om lysten til å bidra. Man har muligheten, er et godt menneske og har gode hensikter. Dessuten vet Kommunenes Sentralforbund hvem denne personen er, sier Widerberg.

- Denne personen vil gjerne bidra, men han vil være anonym. Noen har sagt meg at når man står fram med en gave, har man makt. Står man fram anonymt, har man ikke makt lenger, sier Widerberg, som likevel ikke ser bort fra at minneprosjektet ville vakt mindre oppsikt om giveren selv hadde stått fram.

- Det viktigste for meg er at støttegruppa for de rammede etter 22. juli og AUF støtter prosjektet. Det er også bærebjelken i dette. Jeg har også undersøkt om det har vært gjort feil i prosessen underveis. Jeg har fått bekreftet at så ikke er tilfelle. Min egen forening reagerer på at det ikke har vært en konkurranse eller fagkomité forut for dette. Men det er ikke alltid slike er involvert, sier Widerberg.

Ikke i konflikt

Kunstneren mener heller ikke at hans minneprosjekt kommer i konflikt med den offentlige styringsgruppas pågående arbeid med nasjonale monumenter etter 22. juli.

- Det nasjonale arbeidet er noe annet enn mitt prosjekt. De skal stå i Oslo og ved Utøya, og er større og mer sentrale ting. Mitt er et mye mindre minnesmerke, en minnestein som man skal kunne gå til rundt i kommunene. Jeg tenkte at dette var en fin ting, en fin tanke, det å nå ut til hele landet. Dette har jo rammet hele landet vårt, og det er ikke alle som befinner seg i Oslo eller ved Utøya. Det må man ikke glemme, sier Widerberg.

Veldedighet

For hans egen del har arbeidet med minnesteinen vært veldedig arbeid.

- På en måte er det det, men jeg har aldri tenkt på det sånn. Jeg er heldig, og klarer meg bra gjennom arbeidet mitt. Jeg har valgt å løse prosjektet på den måten jeg har gjort. Jeg har hatt et budsjett, en ramme som kunstnere ofte har, og har brukt det på produksjonen av minnesteinen. For meg føltes det helt riktig å være med på dette. Alle har sikkert hatt lyst til å bidra med noe etter det vi har vært gjennom. Dette var noe jeg kunne stå for. Dette som har kommet etterpå har jeg ikke vært forberedt på. Hensikten med prosjektet var at det skulle være samlende, sier Nico Widerberg.

Til nå har rundt 10 kommuner takket ja til den gratis og fritt tilkjørte minnesteinen. Blant kommunene som sier ja via eller uten politisk saksbehandling er Nesodden og Nes i Akershus, Ålesund og Stryn, mens Hamar, Gjøvik og Eidsvold vurderer å takke ja. Flere andre kommuner som mistet innbyggere i terrorangrepet 22. juli, er i disse dager i ferd med å vurdere gaven.

Ifølge kunstneren trenger de ikke forholde seg til svarfristen som er 10. februar.

- Datoen er satt med tanke på arbeidsprosessen, at vi må komme i gang med produksjon for å nå ettårsdatoen 22. juli. Det er ikke meningen at noen skal føle seg presset, da blir ikke dette stimulerende i det hele tatt. Om kommunene trenger mer tid til å behandle saken, må de gjerne det, sier Widerberg.

Nei fra Oslo

Oslo er blant de som har takket nei til den anonyme gaven. Oslo kommune har også vedtatt at kunst ikke kan velges ut eller utplasseres i det offentlige rom uten sakkyndig vurdering og behandling av kulturetaten. Ordfører Fabian Stang er likevel positivt innstilt til anonyme donasjoner av denne typen.

- Nå ligger det an til at det blir to hovedmonumenter, ett i Hole og ett i Oslo. Da er det unaturlig med flere. Så Oslo kommune har sagt nei til Nico Widerberg-monumentet, sier Stang.

- Det er hyggelig at mange engasjerer seg og ønsker å bidra til et minnesmerke. Oslo har mottatt en rekke forslag til minnesmerker og markeringen, flere enn hundre så langt. Disse har vi levert samlet til Åse Kleveland. Der står prosessen i Oslo i dag, sier Stang.

Mer fra Dagsavisen