Kultur

Kunsterne krever egen krisepakke

Bra med en krisepakke for museene, men hva med oss som fyller museer og gallerier med innhold? spør kunstnerne, som nå vil ha sin egen krisepakke.

Det var statsminister Erna Solberg (H) som onsdag gikk ut i Bergens Tidende og lovte en egen krisepakke for de museene som falt utenfor den første kulturpakken. Det gjelder de som har mer enn 60 prosent offentlig finansiering, som kunstmuseet Kode i Bergen, som hevder de kan gå konkurs til høsten, og Teknisk museum i Oslo, som nylig slo alarm i Dagsavisen. Pakken skal komme i løpet av neste uke.

Les også: – Vi har ingen krisepakke å søke på

– Jeg reagerte da jeg hørte at museene nå skal få sin egen krisepakke, sier Ruben Steinum til Dagsavisen. Han er styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK) .

– Det er selvsagt bra at institusjonene også ivaretas, for å sikre alle deler av næringskjeden i feltet. Men så lenge inntektssikringstiltakene ikke er løst for kunstnere, som skaper innholdet i museer og gallerier, så står det mest akutte problemet fortsatt uløst. Det er alvorlig, mener Steinum, som nå krever en egen krisepakke for kunstnerne.

Mener det haster

Steinum representerer i overkant av 3000 kunstnere. Steinum og NBK får full støtte fra en annen sentral kunstnerorganisasjon, Unge Kunstneres Samfund (UKS). Ny styreleder i UKS, Steffen Håndlykken, mener det haster med en egen kunstnerpakke fra kulturminister Abid Raja (V) og regjeringen.

– Det er de skapende kunstnerne som er innholdsprodusentene til museene og kulturinstitusjonene landet rundt. Kunstnerne må umiddelbart få tilgang på velferdsordninger på lik linje med ordinære arbeidstakere i den nasjonale dugnaden, sier Håndlykken til Dagsavisen.

– Når regjeringen ikke klarer å fange opp vår gruppe gjennom NAV sine kompensasjonsordninger, må Kulturdepartementet på banen og sikre at krisepakkene når frem til kunstnerne. Det sier seg selv at de som allerede har minst vil være de første til å falle fra. Hvis vi vil ha et kunstliv for alle – uavhengig av sosial og økonomisk bakgrunn – haster det med å sikre at også de som er dårligst rigget for krisen kan betale for et sted å bo og et sted å jobbe, mener han.

Skuffelse og frustrasjon

Frustrasjonen over en dårlig kunstnerøkonomi har generelt vært stor i flere år. Kunstnerorganisasjonene venter fortsatt på den lovede kunstnermeldingen fra regjeringen, som egentlig skulle komme for flere måneder siden, og de er skuffet over innholdet i regjeringens kulturkrisepakker og til forslaget til revidert nasjonalbudsjett. De føler seg ignorert og oversett.

Les også: Drømmer om 100 stipender

– Kunstnerne har blitt lovet midlertidig støtte i påvente av kompensasjonsordninger som er aktuelle for feltet - det skjedde ikke, sier Håndlykken.

–  Vi ble lovet at kompensasjon for selvstendig næringsdrivende skulle favne også oss, men regjeringen endret i siste liten beregningsgrunnlaget fra tre til ett år – og utestengte med det de som allerede har mest ustabilitet og minst å gå på. Til svar på vår fortvilelse sier departementet at de «ikke har lovet å redde alle» og ber oss vente på ytterligere tiltak. Det er ikke holdbart, mener han.

Gjelder livsgrunnlaget

Ruben Steinum i NBK mener at selv om kulturminister Abid Raja gjerne hyller kunstnerne og alt det kreative de får til, så ignorerer han i virkeligheten behovet for økonomisk trygghet for de som faktisk skaper kunsten.

–  Krisen rammer kunstnere på enkelt personnivå hardest – dette handler om livgrunnlaget deres. Derfor må det komme på plass tiltak for kunstnerne nå, sier Steinum til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen