Kultur

Kunsttips nå i høstferieuken

Det er høstferie for mange, men ikke på kunstfronten. Høstutstillingen stenger 13. oktober, men er langt fra det eneste kunsttipset nå i høstferieuken.

Bilde 1 av 4

Hans Borchgrevink Hansen

«Småfuglen letter»

Kunstnerforbundet, Oslo

Kunstnerforbundet er alltid verdt et besøk fordi de har flere og varierte utstillinger samtidig. Nå varter de opp med Anders Holen, Marthe Ramm Fortun som gjør en performance tirsdag til fredag klokken 15.30, og Hans Borchgrevink Hansen. Sistnevnte er sønn av to av våre mest respekterte kunstnere, og i utstillingen «Småfuglen letter» har han brukt en annen kunstnerlegende som utgangspunkt.

Hans Borchgrevink Hansens små objekter har ofte overraskende kombinasjoner. FOTO: THOMAS TVETER/KUNSTNERFORBUNDET

Hans Borchgrevink Hansens små objekter har ofte overraskende kombinasjoner. FOTO: THOMAS TVETER/KUNSTNERFORBUNDET

Sammen med kjæresten har han tilbragt ett år på gården Ringsveen utenfor Lillehammer. Hjemmet til Anne og Jakob Weidemann er gjort om til en stiftelse, og nå får kunstnere bo der. Ett av Weidemanns beste bilder heter «Storfuglen letter», men i Borchgrevink Hansens film er det de små tingene som får dominere: Småfuglene på matbrettet, ekornet og rådyrene i hagen, markblomstene og de knasende lydene i skaresnøen. To store installasjoner i andre etasje er fulle av objekter som setter små og ubetydelige gjenstander inn i nye sammenhenger. Slik gjør han hverdagen verdifull og retter vår oppmerksomhet mot de små tingene med stor betydning.

Frank Brunner

«Sikt»

Galleri Haaken, Oslo

Frank Brunner

«Panorama»

Kunstverket galleri, Oslo

Frank Brunner lager kunst som har vist seg svært så populær. Nå er han aktuell med to utstillinger der han utfordrer sitt eget uttrykk. Motivene er (hovedsakelig) de samme i begge utstillinger, men de ulike teknikkene gjør bildene ganske forskjellige. I Kunstverket galleri viser han grafikk, maleriene har fått plass hos Galleri Haaken.

Frank Brunners nattlige panoramaer har en spesiell stofflighet. FOTO: FRANK BRUNNER/GALLERI HAAKEN

Frank Brunners nattlige panoramaer har en spesiell stofflighet. FOTO: FRANK BRUNNER/GALLERI HAAKEN

Temaet denne gangen er byens lys. Nattlige panoramaer fra det moderne Oslo, ensomme reisende, rulletrapper og jernbaneperronger. I grafikken utnytter han etseteknikken til å gi nattens blåtoner stor dybde, i maleriene får byens lys en egen stofflighet, en materiell kvalitet gjennom det at den gule malingen får en fysisk fremtoning.

«Høstutstillingen 2019»

Kunstnernes hus, Oslo

Årets utgave av Høstutstillingen er så aktuell at det er til å grine av. Det er ikke det at du får miljøkrisen i all sin gru kastet i øynene. Kunsten er mer subtil enn som så. Men det er en tematisk understrøm blant årets 91 kunstverk på «Statens 132. Kunstutstilling» som setter tonen og får deg til å reflektere over de problemene vi står overfor, het det i Dagsavisens anmeldelse tidligere i høst, der blant annet følgende verk ble trukket fram; Foto-dokumentaristen Helge Skodvins underfundige serie «En jungel der ute», Nina Bang Larsens klovneinspirerte skulptur «God betring i mørkret», Kamilla Langelands «Det utvikler seg», Grete Neseblods skinnjakke der det relativt aggressive motivet er overmalt med det forsonende utsagnet «CARE» og Lars Kjemphols gigantiske skateboardinstallasjon i trappen.

Kjersti Eliassen

«Akvareller»

Galleri Heer, Oslo

Akvarellen er en av de kunstneriske teknikkene som er blitt stående litt i skyggen de senere årene. Men noen kunstnere holder fast ved den krevende teknikken, der små feil blir veldig synlige. Lørdag åpner en av de fremste og mest trofaste akvarellkunstnerne, Kjersti Eliassen, utstilling i Galleri Heer øverst på Grünerløkka.

Hun lager vakker og forståelig kunst, ofte med en forsiktig vri på gjenkjennbare motiver. Eliassen bruker akvarellen til å fange lyset og hente frem en transparens som gir motivene en stillferdig, poetisk og meditativ stemning.

Tidligere i år hadde Kjersti Eliassen en fin utstilling i Kunstbanken på Hamar. Men det er Galleri Heer som er hennes faste utstillingssted. Her har hun stilt ut jevnlig siden 2003. Heer er ett av landets og Oslos eldste gallerier i kontinuerlig drift, med oppstart i Drøbak allerede i 1981.

Ellsworth Kelly

«Plants – Forms, Lines and Curves»

Galleri Peder Lund

Billedkunst kan være usedvanlig enkel og liketil. Enkelte ganger er akkurat det en overraskelse. Nå viser Galleri Peder Lund på Tjuvholmen (vegg i vegg med Galleri Haaken) en utstilling med strektegninger av Ellsworth Kelly (1923-2015).

Amerikaneren er kjent som en av de kompromissløst abstrakte kunstnerne. Han har satt spor etter seg med rent geometriske komposisjoner, ofte i sterke farger. Men han sørget også for å opprettholde kontakten med den fysiske verden, og gjorde sine daglige øvelser med tegneblyanten. I det tilbaketrukne, gardintildekkede galleriet vises nå tolv plantetegninger som fremhever kunstnerens evne til å forbinde virkelighetens verden med den abstrakte omdanningen av kunstneriske ideer.

«Metafysica»

Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg

Kunstverdenen snakker mye om abstrakt kunst. Men kunstpublikummet er ikke like interessert når det kommer til abstrakte tanker. Akkurat det er ganske merkverdig, all den tid en vesentlig del av kunstens utvikling er tett knyttet til religionen og en billedlig fremstilling av abstrakte ideer. Det har Haugar-museet satt seg fore å gjøre noe med.

Natee Utarit er blant kunstnerne i «Metafysica»-utstillingen på Haugar i Tønsberg. FOTO: HAUGAR VESTFOLD KUNSTMUSEUM

Natee Utarit er blant kunstnerne i «Metafysica»-utstillingen på Haugar i Tønsberg. FOTO: HAUGAR VESTFOLD KUNSTMUSEUM

Utstillingen «Metafysica» har som intensjon å belyse hvordan ulike typer av religiøse og åndelige perspektiver reflekteres i temaer som tar sitt utgangspunkt i eksistensielle, humanistiske eller politiske problemstillinger. Haugar har samarbeidet med kirken tidligere, og nå har de, i tillegg til utstillingen i museet, fylt diverse kirkerom i Vestfold med kunst. Museumsutstillingen presenterer billedlige fremstillinger med et høyst variert uttrykk. I tillegg til 23 samtidskunstnere har de innlemmet William Blake (1757–1827), som var en pioner på feltet.

Mer fra Dagsavisen