Kunst

Vil plassere denne rosa skulpturen i vernet landskap: – Den ser ut som en gigantisk tyggegummiklyse

– Noen ganger kan kunst provosere. Det gjorde denne skulpturen, sier en av politikerne som skal behandle søknaden.

Bilde 1 av 2

Telenor søker om å plassere en skulptur foran Jeløy Radio i Moss – stedet hvor regjeringsplattformen, den såkalte Jeløya-plattformen, ble forhandlet fram.

Kurs- og konferansesenteret ligger midt i et landskapsvernområde.

Provoserer

Det betyr at det må det gis dispensasjon for å stille ut skulpturen. Saken skal opp i det neste møtet i Moss kommunes miljø- og samferdselsutvalg.

Rådmannens innstilling er å nekte å gi en slik dispensasjon. Den innstillingen kommer Monica Skeide Glad (SV) til å støtte.

– Noen ganger kan kunst provosere. Det gjorde denne skulpturen. Den ser ut som en gigantisk tyggegummiklyse, sier hun.

Hun mener den ikke passer inn i landskapet på Jeløy.

– Vi politikere må være enda tøffere på hva som skal være i det offentlige rom, mener hun.

Les også: Disse to kjørte 550 mil (!) for å se 3.-divisjonskamp: – Kjærligheten til laget fikk oss oppover (DA+)

Slik ser skulpturen ut. I dag er den stilt ut på galleriet Tate Modern i London.

Slik ser skulpturen ut. Den er over fem meter lang og to meter høy. I dag stilles den ut på det verdenskjente galleriet Tate Modern i London.

– Spesiell fasong

Dispensasjon fra verneforskriften kan gis for «arbeider av vesentlig samfunnsmessig betydning og i spesielle tilfeller dersom det ikke strider mot formålet».

I samme forskrift er «alle tiltak som kan endre landskapets art eller karakter vesentlig, forbudt».

David Medeiro Danielsen (MDG), nestleder i miljø- og samferdselsutvalget, er tydelig på at skulpturens estetikk kun blir relevant i spørsmålet om hvorvidt den passer inn i landskapet.

– Vi politikere skal ikke bedømme selve kunsten. Spørsmålet blir bare hvorvidt den bryter med omgivelsene den blir plassert i.

– Synes du den gjør det?

– Jeg regner med det blir en diskusjon under møtet om akkurat det, men det er ingen tvil om at skulpturen har en spesiell farge og fasong med tanke på landskapet, svarer han.

Les også: Vårutstillingen – verdt et besøk (DA+)

Lokalbefolkningen slo ring om landskapet

Aksjon Nei til fjordkrysning via Jeløy har kjempet mot at det bygges en fast veiforbindelse mellom Moss og Horten. En veiforbindelse som ville gått rett gjennom området hvor Jeløy Radio holder til og skulpturen foreslås plassert. I fjor kunne aksjonsgruppa erklære seier, etter at Samferdselsdepartementet ba Vegdirektoratet om å skrinlegge planene.

Jørn Roald Wille er en av de sentrale medlemmene i aksjonsgruppa, i tillegg til at han representerer Høyre i utvalget som skal behandle søknaden. Da vi snakket med ham på mandag hadde hans parti foreløpig ikke tatt stilling til saken. Derfor ønsket han ikke å kommentere den, annet enn følgende uttalelse:

– Jeg forstår at rådmannen innstiller som hun gjør.

Stedet hvor det søkes om å stille ut den permanente skulpturen ligger midt i Søndre Jeløy landskapsvernområde, like ved Oslofjorden. Det gule bygget bakerst på bildet (innringet) er Jeløy Radio.

Stedet hvor det søkes om å stille ut skulpturen ligger midt i Søndre Jeløy landskapsvernområde, like ved Oslofjorden. Det gule bygget bakerst på bildet (innringet) er Jeløy Radio.

Stilles ut i London

Skulpturen bærer navnet «Rose» og er laget av den østerrikske kunstneren Franz West.

Den befinner seg i dag på galleriet Tate Modern i London, Storbritannias mest populære turistattraksjon i fjor. De omtaler verkene til Franz West som direkte, rå og upretensiøse.

Den rosa skulpturen er over fem meter lang og to meter høy. Det planlegges å støpe fundamenter i bakken for å holde den på plass.

Tidligere har den stått utenfor Telenors lokaler i Kristiansand og hovedkontoret på Fornebu. Den eies nemlig av teleselskapet og inngår i kunstsamlingen Telenor Art Collection.

Denne sommeren vises en omfattende separatutstilling på Galleri F 15 på Alby, Jeløy, i Moss, med sentrale verk fra Anish Kapoor. Her er hans Sky Mirror (2006), som er plassert foran galleriet.

Galleri F15 på Alby befinner seg i samme landskapsvernområde som Jeløy Radio. De har ofte kunstinstallasjoner utendørs, slik som Anish Kapoors Sky Mirror (bildet).

Les også: Rødt vil ikke at Løkka skal bli danskebåten

Ikke uhørt med utendørs skulpturer på Jeløy

Søndre Jeløy landskapsvernområde er et unikt herregårdslandskap fra 1700- og 1800-tallet. Her finner man også anerkjente Galleri F 15 på Alby, som ofte har abstrakte skulpturer og andre kunstinstallasjoner utendørs.

Disse utstillingene er derimot kun midlertidige. Ifølge saksutredningen til Moss kommune vil den rosa skulpturen være et permanent skue. Det tilbakevises av Morten Dunham, adm.dir. i Telenor Eiendom, og Anne Wiland, kurator i Telenor Art Collection.

– Vi har ikke søkt om å ha en permanent utstilling. Vi ønsker å flytte verket rundt, sier Dunham.

– Vi kan ikke være helt konsise og si hvor lenge skulpturen skal stå der, men vi ønsker i hvert fall å plassere den der nå, sier Wiland.

Les også: WHO: Data- og TV-spill er avhengighetsskapende

Opp til hver enkelt å tolke

Kuratoren forteller at verket ble laget på oppdrag for Telenor. Det finnes ingen «fasit» på hva det fremstiller.

– Symbolikken i dette verket er det mange spekulasjoner på. Det skal de enkelte få lov til å mene selv, sier hun.

Dunham forstår at det kan skape reaksjoner å ville plassere verket utendørs på Jeløy.

– Det ville vært verre med kunst som ikke skapte engasjement. Vi synes den passer bra inn på Jeløy, hvor kunst står sentralt, sier han.

Det er nemlig ikke tilfeldig at de valgte seg Jeløy Radio som plassering.

– Verket har vært på en liten tur til utlandet nå, i Paris og London. Ønsket vårt når den kom hjem igjen var at den skulle få lov til å stå en periode på Jeløy. Jeløy Radio er et viktig sted for oss. Det er mye Telenor-historie tilknyttet det stedet, sier Dunham.

Les også: Donald Trump brøt 1.500 år gammel tradisjon da han da han skulle se sumobryting, nektet å gå barbent i ringen

Mer fra Dagsavisen