Kunst

Norske stemmer fra New York

Seks kunstnere tar turen fra Norge til New York for å feire stemmerett for kvinner.

Gruppeutstillingen «The Unbearable Richness of Grey» åpnet fredag i New Yorks NOoSPHERE Art, et galleri for norsk kunst. Alle de seks kvinnene som stiller ut har ulik bakgrunn, men har det til felles at de er kvinner og har sin utdannelse fra frie Norge. I New York feirer de stemmerett for kvinner.

- Det er ikke slik at alle kvinner nyter godt av stemmeretten. I store deler av verden, og hos mange kvinner bosatt i Norge, er det ikke likestilling, sier kurator og kunstner Roghieh Asgari Torvund til Dagsavisen.

Hun kom selv til Norge som 26-åring med to barn på armen og var i stor grad overlatt til seg selv etter at hun kom fra Iran i 1987.

- Hvor var disse kvinnene da jeg trengte dem?, spør Roghieh Asgari Torvun.

Hun mener vi i Norge tar likestillingskampen for gitt, men det er ikke nødvendigvis rett utenfor vår egen dør vi må lete etter den største uretten.

Kanskje er det hos naboen, eller ute i den store verden likestilling og kvinnekamp er forsømt?

Smeltedigel

Samtidig synes Roghieh Asgari Torvund kunst og institusjoner i Norge er for hvite, at det er altfor få nye nordmenn som slipper til med sin kunst i gallerier og museer. Hun mener derfor New York er rette sted for en slik utstilling.

- New York er verdens smeltedigel hvor folk fra hele verden finner sammen. Vi stiller ut rett ved Den Røde Plass, her i New York. Tenk på hvordan Mccarthyismen hadde sett på at det nå er en bygning i New York som på folkemunne kalles Røde Plass, med statue av Lenin på taket? Nå er ikke New York «veldig USA», men mer en åpen by, og jeg mener det er en økende bevissthet og flere grasrotbevegelser som arbeider for mer sosial rettferdighet, sier Roghieh Asgari Torvund.

Gruppeutstilling

I samarbeid med billedkunstneren Elisabeth Medbøe, tok Roghieh Asgari Torvund initiativ til en gruppeutstilling med seks kvinner med så forskjellig bakgrunn som fra Kina, Colombia, Israel, Iran, India og Norge, men med base i Norge. Kunstnerne Jamile Calderon, Jinxing Geng, Marit Justine Haugen, Mariken Kramer, Elisabeth Midtbøe, samt Roghieh Asgari Torvund, stiller ut sine verk som favner fra lysbilder til film og installasjoner.

Særlig har Marit Justine Haugens «Coal» en aktualitet over seg. I 2010 brant asylmottaket i Lier ned til grunnen. Hun har brukt kull fra trebygningene til et kullteppe. Kullstøv fra trebygningene er siktet over metalldeler som så er fjernet. Det siktede støvet danner så et kullteppe.

- Det å veve eller lage noe av aske fra noe som er ødelagt er både poetisk og vakkert, sier Roghieh Asgari Torvund om sin kollegas verk.

I tillegg vant Mariken Kramer Fine Art-prisen under høstutstillingen for sin «Patterns Of Inclusion».

Roghieh Asgari Torvund er klar på at denne type kunst får lite oppmerksomhet i kunstmiljøet hjemme i Norge.

- Det er veldig lite rom for non-profit kunstnere, mens det gis heller mye oppmerksomhet til trendbasert kunst. Jeg gleder meg til å vise jentenes sterke arbeider i New York, sier Roghieh Asgari Torvund.

Utstillingen åpnet fredag og vil bli å finne i New Yorks NOoSPHERE til 27. oktober.

espen.rusdal@dagsavisen.no