Kultur

Kulturlivet åpner for barna først

Inntil 50 personer kan nå samles, og norsk kulturliv vurderer å åpne opp igjen. Det Norske Teatret er først ute med premiere på barneforestillingen «Jakob og Neikop».

– Vi syns det er fint signal å begynne med barna, som har hatt det kjedelig uten barnehage, skole og venner i lang tid. Så allerede torsdag i denne uka har vi premiere på barneforestillingen «Jakob og Neikob og alle andre», sier Det Norske Teatrets sjef Erik Ulfsby til Dagsavisen, og understreker at DNT følger alle smitteverntiltak.

Teaterstykket hadde urpremiere 12. mars, den dagen Norge stengte ned. Etter det har norsk kulturliv ligget nede, med unntak av digitale prosjekter.

Regjeringen avlyste alle idretts- og kulturarrangementer fram til 15 juni, men åpnet før helgen opp for at inntil 50 personer kan samles i regi av en ansvarlig arrangør.

– Å åpne nå har liten økonomisk betydning for oss, sier Ulfsby.

– Men det å åpne litt igjen har en viktig symbolsk betydning. Vi får vist publikum at vi forsatt er her, og at vi øyner et håp om at høsten kanskje blir bedre enn vi fryktet de første, mørke ukene, sier Ulfsby, som i går var med på leseprøve på «Bienes historie», basert på Maja Lundes roman.

Den har premiere i september.

– Det er stas å være fysisk til stede i teateret igjen, sier Ulfsby.

– Vi har noen interesante digitale planer, men kjernen i teateret vil alltid være det levende møtet mellom scene og sal.

Les også: Det er ingen selvfølge at vi har et fullverdig teatertilbud å gå til når koronakrisen er over

Bergen og Stavanger

Også Den Nationale Scene (DNS) i Bergen er snart klare for å åpne opp igjen.

– Allerede i slutten av neste uke håper vi å kunne invitere publikum inn i salen. Snart vil vi også kunne fortelle hvilke forestillinger og arrangement som dere kan oppleve i vår og til høsten, skriver teatersjef Stefan Larsson på DNS' nettsider.

Rogaland Teater i Stavanger håper på sin side å få til en utendørs forestilling i første omgang, med premiere 13. mai. Faktisk har teateret holdt det gående siden 27. april, men da med en utendørs forestilling i sjøkanten der skuespiller Anders Dale framfører «Terje Vigen» for 5 publikummere av gangen.

– Vi må først samle oss og legge planer videre for hva vi skal få til innendørs. Men viljen er der! sier informasjonssjef Pernille Kaldestad til Dagsavisen.

Må jobbe med saken

Også Nationaltheatret ønsker å åpne igjen fortest mulig, og kommer tilbake med planer for dette, ifølge NTB.

Men Den Norske Opera & Ballett opplyser til Dagsavisen at det ikke skjer noe i Bjørvika ennå.

Oslo 20200214. 
Den norske operaen i Bjørvika.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er foreløpig stille i Bjørvika. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi må jobbe mer med dette før vi kan si noe om hvilke konkrete muligheter dette gir for å fremføre vår kunst, skriver kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby i en e-post.

– Blant annet må vi se på hvordan vi praktisk må gjøre ting sett opp mot hensyn til smittevern. Men umiddelbart skjer det ingen endringer hos oss. Vi har avlyst alle planlagte forestillinger fram til 15. juni, da de fleste forestillinger hos oss er i store saler med kapasitet opp til 1350 mennesker, skriver Vestby.

Åpner ikke

Litteraturhuset åpner heller ikke ennå, og viser til at de kommer til å være økonomisk berørt av koronakrisen i lang tid. «Det vil derfor drøye en stund enda før vi er tilbake i normal drift», skriver Litteraturhuset på sine nettsider.

Også et mindre konsertsted som Parkteatret vil vente, selv om det kunne egne seg for intimkonserter med under 50 mennesker.

– For Parkteatret er både smittevern- og hensynet her viktigst. Vi foretar oss ikke noe før vi vet hva som skjer etter 15. juni., skriver Parkteaterets daglige leder Dan-Michael Danino i en e-post til Dagsavisen.

– Dersom det åpnes opp for 200 personer, vil vi vurdere en gradvis åpning gjennom sommeren, skriver han.

###

Det er ikke mulig drifte Rockefeller med nåværende rammebetingelser, mener daglig leder Roar Gulbrandsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Les også: Scenedrift i krise: – Vanskelig å ta de rette avgjørelsene

Konsertstedet Rockefeller kommer heller ikke til å åpne ennå.

– Med de rammebetingelser som foreligger per i dag fra Oslo kommune og de nasjonale myndigheter, er det dessverre ikke mulig å drifte en privat kulturscene i vår skala, skriver daglig leder Roar Gulbrandsen i en e-post til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen