Kultur

Kulturbransjen frykter masseoppsigelser

Kultur- og opplevelsesbransjen står fortsatt midt i koronakrisen, og mange tror det kan komme en bølge av oppsigelser om ikke regjeringen gjør noe med permitteringsreglene.

Bilde 1 av 2

– Om ikke permitteringsreglene endres og blir forlenget til 52 uker, så tror jeg det vil bli masseoppsigelser i bransjen fra høsten av, sier Kristian Ugelstad til Dagsavisen. Han er daglig leder for eventbyrået «Topp Arrangement» i Sandnes i Rogaland. Bedriften formidler blant annet artister, komikere og band til ulike arrangementer, og akkurat nå ser Ugelstad mørkt på framtida, både på vegne av sin bedrift og kultur- og opplevelsesbransjen generelt.

– Vi er tre fast ansatte, der en er 100 prosent permittert, mens vi to andre er 95 prosent permittert. Vi holder igjen noen prosent for å ta unna administrasjon, og forespørslene som tikker inn. Men de er det få av, sier Ugelstad, som ellers leier inn de folkene han trenger for å lage store arrangementer.

Les også: Kulturbransjen krever svar fra myndighetene

Dødt

Akkurat nå er det mer eller mindre dødt i bransjen, og enmetersregelen og taket på 200 publikummere gjelder fram til 15. august.

– Det hadde hjulpet oss stort om myndighetene kunne gitt oss et tydelig signal om hvor lenge enmetersregleren skal gjelde, og dessuten forlenge permitteringstiden nå før sommeren, sier Ugelstad.

Det sa som kjent Stortinget nei til like før de gikk fra hverandre 19. juni. Både NHO, LO, Ap, SV og Rødt har krevd at regjeringen må forlenge permitteringsreglene til 52 uker nå, fordi de frykter for norske arbeidsplasser. Statsminister Erna Solberg har sagt at hun vil avvente til høsten.

– Vi har avklart at vi kommer til å utvide tida for permittering hvis arbeidsmarkedssituasjonen fortsetter å være som i dag, sa Solberg til NTB på sin halvårlige pressekonferanse.

Les også: Solbergs løfte: Mer permittering hvis jobbkrise vedvarer

Slår alarm

Også hovedorganisasjonen Virke slår nå alarm. Virke representerer over 24.000 virksomheter med over 280 000 ansatte innen norsk næringsliv. Virke har utarbeidet en ny medlemsundersøkelse som viser at det fortsatt er krise i kultur- og opplevelsessektoren, selv om Norge har åpnet mer og mer opp. Fortsatt er 42 prosent av de ansatte permittert, og minst 36 prosent av virksomhetene trekker fram de rådende smittevernreglene, og da særlig enmetersregelen, som den største hindringen for lønnsom drift.

− Krisen er langt fra over for virksomhetene, og de som jobber i kultur- og opplevelsesnæringene, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen i en e-post til Dagsavisen.

– Bak tallene finnes det folk som ikke lenger har en jobb å gå til, og som ikke har noen løsning i sikte. Det må politikerne ta inn over seg, sier han.

− Stortinget har tatt ferie uten å utvide permitteringsordningen til 52 uker. Det gjør at mange ansatte og virksomheter går en usikker sommer i møte. Hvis man ikke utvider permitteringsperioden, vil mange virksomheter i være nødt til å si opp sine ansatte. Det er en tap-tap-situasjon, sier Kristensen, som legger til:

– Stortinget og regjeringen har sagt at disse bransjene ikke kan operere som normalt på lang tid. Det har vi respekt for, men hvis vi skal ha en aktiv kultur- og opplevelsesnæring på andre siden av korona er vi nødt til å ha tilstrekkelig med tiltak overfor disse virksomhetene.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.
Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Bekymret for framtida

Kristian Ugelstad er også bekymret for ståa for bransjen etter koronaen, men håper regjeringen forlenger og utvider krisepakkene.

– Høsten pleier å være fullbooket nå før sommeren, men dessverre har bookingene uteblitt siden 12. mars og ordrebøkene er av den grunn dårlig innbooket. Men jeg er også bekymret for julebordsesongen, og ikke minst: Hvordan bransjen vil se ut når vi kommer til 2021. Det er klart, på sikt kan vi ikke ha folk i hundre prosent arbeid uten omsetning. Vi kan ikke tappes for penger hver eneste måned, og hvis det i tillegg ikke blir inntekter forlengelse av permisjon utover 26 uker fra Nav, ser jeg mørkt på det, sier Ugelstad, som tilbyr en slags «Covid-19-utgave» på sine hjemmesider. Der tilbyr Topp Arrangement mindre arrangementer i henhold til alle gjeldende smittevernregler som gjelder.

– Responsen har vært minimal. Så lenge ting er som de er, kommer ikke kundene til å ringe oss ned for å booke arrangementer. Så enkelt er det!

Mer fra Dagsavisen