Venstres partileder Trine Skei Grande, i det hun informerer pressen om at partiet vil innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

– Kultur er viktig for Venstre

Tidligere var Venstre-leder Trine Skei Grande en dedikert kulturpolitiker. Kan det skje at hun og Venstre ender opp med kulturministerposten i en ny regjering?

Kultur

 

Av Hanne Mauno og Bernt Erik Pedersen

– Slik jeg ser det, ville det ikke være noe nederlag om Venstre fikk kulturministerposten i en eventuell ny regjering. Kulturministerposten ville ikke vært noe nederlag i det hele tatt, sier Unge Venstres leder Sondre Hansmark til Dagsavisen. Han legger til:

– Kultur er viktig for Venstre, som det er for oss i Unge Venstre. Vårt parti øker kulturbudsjettet i Stortinget hver gang Høyre og Frp kutter i det, og vi opplever i dag at vi har en kulturminister som ikke syns kultur et den viktigste delen av arbeidsområdet sitt. I stedet har hun nok misbrukt denne kulturrollen sin litt, ved å fremme vafler og brunost som norske verdier, sier Hansmark lett spøkefullt om Høyres sittende kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Kommentar: Ingen trenger å stå opp for brunost

– En mulig post

Det er nå snart nøyaktig ett år siden Helleland lillejulaften i fjor kom med utspill om norske verdier. Der nevnte hun spesielt brunost som en del av norsk kultur man bør være stolt av. Nå rett over nyttår starter etter planen forhandlingene mellom Høyre, Venstre og Frp om en ny regjering, der Hellelands post som kulturminister også kommer i spill. Venstre satser på å få tre statsråder, men drømmer om fire.

Først skal politikken på plass, siden går man løs på fordelingen av statsrådsposter, har Venstre-leder Trine Skei Grande på forhånd slått fast overfor NRK.

Flere av Venstres stortingsrepresentanter har uttalt til Trønder-Avisa at særlig områder som jobb, miljø og skole er viktig for Venstre, men Unge Venstre-leder Hansmark ser ikke bort fra at Venstre kan ende opp med kulturministerposten når alle de tre partiene har gjort unna sine politiske dragkamper – og Venstre faktisk bestemmer seg for å gå inn i regjering.

– Det jo flere som har nevnt dette, at kulturministeren er en mulig post Venstre kan få, sier Hansmark til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prioriterer de unge

Kulturdepartementet er et lite departement som gjerne blir sett på som en «lett post». Trine Skei Grande er partileder, en rolle som tradisjonelt betyr at man ønsker seg en «tung post», som finans, kommunal eller helse. Samtidig blir en «lett» post antatt å være praktisk når du samtidig har krevende oppgaver som partileder. Grande var dessuten tidligere en sentral kulturpolitiker for Venstre på Stortinget, men sitter nå i utdanningskomiteen og har flere ganger sagt at drømmejobben hennes er å bli kunnskapsminister.

– Kulturministerposten har blitt sett på som en «lettvekterpost» for å prøve ut unge, nye folk. Men det trenger ikke være slik, mener Hansmark.

– Det kan være en viktig post når de store kulturdebattene dukker opp, som iblant kan være viktigere enn den rent faktiske politikken. Jeg syns også kulturministeren bør ha ansvar for å sørge for å inkludere folk som føler de ikke hører hjemme i majoritetskulturen. Venstre vil også prioritere det frie kulturfeltet, og barn og unge i kulturskole og på SFO, sier UV-lederen.

Økte budsjetter

Partileder Trine Skei Grande vil ikke kommentere hvordan hun ser på en eventuell post som kulturminister, ifølge hennes pressekontakt og informasjonssjef Jan Christan Kolstø. Han sier likevel:

– Kultur er viktig for Venstre. Derfor har vi økt kulturbudsjettet ved hver budsjettbehandling de siste fire årene. Nå i høst sørget vi for 150 millioner mer til kultur, sier han til Dagsavisen.

Historisk

Om Venstre etter forhandlingene i januar faktisk går inn i regjering, og dessuten ender opp med kulturministeren, blir det historisk på to måter. For første gang samarbeider Venstre med Frp, og aldri før har partiet hatt posten som kulturminister. Det var Kåre Willochs regjering i 1981 som første gang skilte ut kultur som eget departement. Norges første kulturminister ble Høyres Lars Roar Langslet. Siden har Ap hatt sju kulturministre, KrF to, mens Høyre har hatt to. Først Thorhild Widvey – siden den sittende kulturstatsråden Linda Hofstad Helleland.