Kultur

Krim på kartong

Privatdetektiv Ulf Ulvheim er blitt en gjenganger på norske frokostbord i påsken. Bak historiene på melkekartongene står krimforfatter Gunnar Staalesen og Donald Duck-tegner Arild Midthun.

Bilde 1 av 2

I år må tegneseriedetektiv Ulf Ulvheim oppklare et nytt påskemysterium. Noen har nemlig stjålet et gullegg. Kan det være Bo Nesebjørn? Guri Gaupe? Randolf Rev? Magda Mus? Eller Egil Elg? Litt mistenkelige er de, alle sammen.

– Om du vil vite om du har gjettet riktig, avsløres løsningen påskeaften, opplyser Linn Heidi Lunde, markedssjef i TINE.

TINE startet med Melkekartongkrimmen i 1997. Så vidt Lunde vet, er det ingen andre land i verden som har noe lignende.

Kjente forfattere

Påskekrim er en så sær og helnorsk tradisjon at det har skapt oppmerksomhet utenfor Norge. Dette skrev Camilla Swift, journalist i det britiske magasinet The Spectator, for to år siden i en artikkel om nordisk krimlitteratur og norsk påskekrim:

– I Norge har de til og med påskekrim på melkekartongene! Og noen av landets beste krimforfattere har skrevet historiene.

Unni Lindell, Jon Michelet, Jo Nesbø, Anne Holt, Harald Rosenløw Eeg og Tom Egeland er blant dem som har forfattet «kartongkrim» for TINE.

– Ideen om påskekrim på melkekartonger er bra for forfatterne, som sikkert får ganske godt betalt. Men jeg tror ikke TINE selger én eneste liter melk ekstra på grunn av disse påskemysteriene. I novelleform synes jeg påskekrim på melkekartong er kriminelt dumt, som tegneserie er det en litt morsom gimmick, sier Trond Blindheim, markedsføringsekspert og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

Linn Heidi Lunde understreker at påskekrimmen handler om mer enn å øke salget til påske.

– Vi ønsker å tilby norske forbrukere ekstra spennende matopplevelser i høytid, sier Lunde, som legger til at TINEs nettsider aldri har så mye besøk som i påsken. Melkedrikkerne vil sjekke hvem skurken er.

De siste fem årene er det Gunnar Staalesen og Arild Midthun som har stått bak krimgåtene. Staalesen er mest kjent for sine bøker om privatdetektiven Varg Veum, mens illustratør Midthun er Norges eneste Donald Duck-tegner.

Ikke for lett

– Det er veldig morsomt å lage disse små historiene om Ulf Ulvheim. Den største utfordringen er at vi har såpass liten plass til rådighet. Rundt ti tegneserieruter er ikke mye, og gåten må jo heller ikke være altfor lett å løse, forteller Staalesen.

Det er lurt av TINE å satse på tegneseriekrim istedenfor novellekrim, mener Nils Nordberg, en av Norges fremste spesialister på krimlitteratur.

– En morsom tegneseriestripe med et utfordrende mysterium er et lite bidrag til å utvikle barnas analytiske tenkning, sier Nordberg.

Plottet til denne påskens mysterium ble klekket ut i september i fjor. Da møttes Gunnar Staalesen og Arild Midthun for å lage en ny gåte. Handlingen må naturligvis være påskerelatert, og mysteriet skal være av den ublodige sorten.

– Det blir fort et mysterium av typen «lukket rom», der de mistenkte for eksempel er påskegjester på et høyfjellshotell eller reisende på et tog på vei til påskefjellet. Noe verdifullt blir stjålet. Og svaret på hvem som har gjort det, ligger der et sted – enten i teksten eller tegningene, forteller Midthun.

Årets verdifulle gjenstand, et påskegullegg, er et hint til Peter Carl Fabergés juvelbelagte påskeegg – de berømte Fabergé-eggene. I historien er Bo Nesebjørn med. Han minner ganske mye om en populær, norsk krimforfatter.

– Hehe. Ja, det var Gunnar som syntes vi skulle ha med en liten hilsen til Jo Nesbø. I forbindelse med påskekrimfortellingen i 2013 ble det hevdet at en av figurene lignet på Odd Nerdrum, men det var selvfølgelig helt tilfeldig, smiler Arild Midthun. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen