Krever svar fra kulturminister Raja på krisetiltak

– Dette haster. Jeg forventer svar fra kulturministeren i dag, sier Anette Trettebergstuen, som ber Abid Raja hjelpe kulturbransjen i koronakrisen.

Presset øker på kulturminister Abid Q. Raja for å komme med hjelpetiltak for en kulturbransje i korona-krise.

Nå har Anette Trettebergstuen (Ap), første nestleder i familie- og kulturkomiteen, sendt skriftlig spørsmål til kulturministeren med spørsmål om hvilke krisetiltak regjeringen vil innføre for å hjelpe kultur, idrett og frivillighet.

«Når det nå er snakk om å avlyse store arrangementer, vil åpenbart kultur, idrett og frivilligheten rammes ekstremt hardt», påpeker Trettebergstuen overfor kulturministeren, og fastslår:

«Det er nødvendig å planlegge for en krisepakke rettet mot kultur, idrett og frivilligheten i denne ekstraordinære situasjonen».

Tirsdag ettermiddag anbefalte Folkehelseinstituttet å avlyse alle arrangementer med over 500 deltakere. Det førte til et skred av avlysninger i kulturlivet, hvor det allerede har vært avlyst flere store konserter og arrangementer. Dette fører til store inntekstap for aktørene i kulturlivet, har bransjeorganisasjoner påpekt. 

– Jeg forventer svar fra kulturministeren i dag. Dette haster. Vi har ikke råd til å vente og se, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

– De nye rådene fra folkehelseinstituttet kan bety kroken på døra for mange aktører i kultur- og idrettsliv. I løpet av kvelden igår så vi en rekke små og store scener og institusjoner tømme saler og scener og avlyse arrangementer. Dette skjer raskt og akutt i en bransje som allerede har små marginer, sier Trettebergstuen.

– Når en idrettsklubb må avlyse en fotballcup for barn, kan det være det som har holdt økonomien oppe for hele idrettslaget gjennom året. Kulturfestivaler som blir rammet nå, kan få problemer med å planlegge for neste år, sier Trettebergstuen.

Les også: Russetreff i Kongeparken kan avlyses – venter med avgjørelsen

På en pressekonferanse onsdag varslet statsminister Erna Solberg at regjeringen vil presentere en tiltakspakke fredag. Overfor Dagsavisen understreket kulturminister Abid Raja i går ettermiddag gjennom departementets kommunikasjonsenhet at regjeringen jobber med tiltak.

– Det vil komme bransjerettede tiltak på flere områder, men jeg er redd kulturen og frivilligheten glemmes i den alvorlige situasjonen vi er oppe i, sier Trettebergstuen. 

– Kulturministeren opptrer passivt. Det bekymrer meg at ikke Abid Raja ikke går ut og beroliger kulturlivet. Jeg forventer at Abid Raja allerede i dag setter seg ned med partene som representerer bredden i kulturlivet og setter sammen en tiltakspakke, sier Trettebergstuen.

– Kulturlivet vil få store økonomiske tap på grunn av koronaviruset. Vi kan ikke dekke inn alle tap for alle næringer  på grunn av koronaviruset. Men vi har en tradisjon for å gjøre det vi kan, for eksempel under finanskrisen i 2008 - for å lette situasjonen og unngå varige skadevirkninger for næringslivet, sier Trettebergstuen.

Det LO-tilknyttede forbundet Creo med over 9.000 medlemmer sendte onsdag brev til kulturdepartementet, næringsdepartementet og finansdepartementet med forslag til økonomiske krisetiltak for utøvere og arrangører.

Hans Ole Rian, leder Creo - forbundet for kunst og kultur
Foto: NTB Scanpix

Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo. Foto: NTB Scanpix

Creo understreker at forbundet støtter Folkehelseinstituttets tiltak for å hindre spredning av koronaviruset, men at dette må følges av kompensasjon for artister og arrangører som mister inntekter.

Les også: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

– Nå må Abid Raja innse alvoret for det feltet han har hovedansvaret for i norsk samfunnsliv. Hvis ikke har vi ikke noen kulturbransje til høsten, sier Creo-leder Hans Ole Rian til Dagsavisen.