Kultur

Krangler om TV 2-kanaler

Pengekrangelen mellom TV 2 og kabel-TV-distributørene fører til at stadig flere seere mister TV 2-kanaler.

En halv million husstander som får TV levert av Canal Digital Kabel (CDK) har allerede mistet TV 2 Zebra og TV 2 Sport. I går ble det klart at TV 2 vil stoppe distribusjon av alle sine kanaler via det Get-eide iptv-selskapet Homebase. Kravet har endt i full ordkrig mellom Get og TV 2, lik den TV 2 har gående med Canal Digital.

Gisler

I en pressemelding hevder Get at TV 2 bruker Homebase-kundene som gisler for å tvinge gjennom høyere priser for Gets 450.000 kunder. Begge parter har gått til retten. TV 2 med en midlertidig forføyning. Get har gått til tingretten for å stoppe TV 2s krav.

Imens har Get varslet de 20.000 Homebasekundene om at TV 2s nisjekanaler forsvinner fra 1. august. Samtidig bestrider Get lovligheten i kravet om å stoppe distribusjon av hovedkanalen TV 2.

- Vi er ikke enige i TV 2s krav om å fjerne hovedkanalen fra Homebase, ettersom dette er en formidlingspliktig kanal, sier Lynum. Ifølge Get-direktøren er TV 2s krav om stenging ren forhandlingstaktikk fra TV-selskapet.

Ulovlig

- Vi er i konsernforhandlinger med TV 2 og håper at vi kommer til enighet. Vi opplever dette mest som forhandlingstaktikk fra TV 2s side. Vi mener vi har en klar avtale med TV 2 om å distribuere kanalene så lenge vi er i forhandlinger. De har fakturert oss hele veien og vi har betalt alle fakturaer fra TV 2, sier Lynum.

Ifølge TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy har Homebase sendt TV 2s kanaler ulovlig siden 16. mars.

- Get har ikke hatt en avtale med oss siden. Get hevder å ha en muntlig avtale med TV 2, men har til nå ikke dokumentert hvem den er inngått med, sier Rune Indrøy.

- Get påstår også at TV 2 er formidlingspliktig via Homebase, men denne plikten gjelder ikke for iptv, fortsetter han.

Pengekrangel

Han beklager at norske husstander har mistet flere TV 2-kanaler. I går stanset CDK sendingen av TV 2 Zebra, mens TV 2 på sin side stoppet TV 2 Sport på CDK i forrige uke. Dette skjer altså mens TV 2 er i forhandlinger med både Telenor-eide CDK og Get. Bakgrunnen for konfliktene er prisen kabelTV-selskapene må betale for å formidle TV 2, per måned per husstand. Den statlige Kabeltvistnemnda har avgjort at TV 2 skal koste CDK og Get fem kroner for 2010, og foreslått åtte kroner for 2011-12.

Tidligere var prisen 57 øre.

Både CD og Get har gått til søksmål mot staten for å senke prisen og få penger tilbake. Samtidig har både Get og CDK annonsert planer om å endre TV 2-tilbudet i sine kanalpakker.

- Vi har ikke på noen måte gitt opp å komme til enighet med distributørene. Det er trist at dette går ut over seerne, sier Indrøy.

Enn så lenge tør ikke TV 2-direktøren love at ikke flere av TV 2s kanaler går i svart i sommer.

- Det er vanskelig å si på dette tidspunktet. Dette er en situasjon hvor veldig mye er i spill. Samtidig kan vi ikke fortsette å få betalt i vekslepenger, mens distributørene gjør stor fortjeneste på våre kanaler, sier Indrøy.

Det eneste han kan love er at Premier League-kanalen fortsatt er i drift ved sesongstart i august.

- Vi har en PL-avtale med Get og Canal Digital som varer ut kommende sesong. Når det gjelder vår nye treårsavtale for Premier League, skal vi forhandle med distributørene om denne i løpet av noen måneder.

Mer fra Dagsavisen