Kultur

Krangler om Deichmans framtid

Ved første øyekast ser kulturprogrammene til Oslo Ap og Oslo Høyre klin like ut. Likevel ble det høy temperatur da de to partiene møttes til valgduell – særlig da temaet ble Nye Deichman.

– Jeg tror ikke dere i Høyre er så uenige i det vi har gjort i kulturpolitikken de siste fire årene. Dere fikk bare så lite til sjøl, sier Oslo Aps kulturbyråd Rina Mariann Hansen til Oslo Høyres Bjørgulv Borgundvaag.

– Altså, Høyre renset fjorden, skapte Fjordbyen, jobbet fram nytt Munchmuseum og nye Deichman i Bjørvika. Hvorfor i all verden vil Ap leie ut 30 prosent av Deichman til kommersielle? Hele hovedbiblioteket bør komme Oslos befolkning til gode, parerer Borgundvaag.

Saken fortsetter under bildet

Rina Mariann Hansen (Ap) og Bjørgulv Borgundvaag (H).                                                              FOTO: SIMEN AUKLAND/AP

Rina Mariann Hansen (Ap) og Bjørgulv Borgundvaag (H). FOTO: SIMEN AUKLAND/AP

På hjemmebane

Dagsavisen har invitert Oslo Ap og Oslo Høyre til en liten valgduell om Oslos kulturpolitikk de neste fire årene, og det må jo sies at vi er på Aps hjemmebane. Vi sitter på kulturbyråd Rina Mariann Hansens kontor i Rådhuset, der hun har fått styre kulturpolitikken i Oslo de siste fire årene.

LES OGSÅ: Venstre vil stanse Deichman-utleie

Mens hun har gjort det, har musikkutdannede Borgundvaag blant annet vært statssekretær i Kulturdepartementet. Nå stiller til han valg for Høyre til Oslo bystyre. Og tar man et raskt blikk på partiprogrammene til de to partiene, får man først inntrykk av Ap og Høyre rett og slett er helt rørende enige om hovedtrekkene i kulturpolitikken i Oslo de neste fire årene.

Mye enighet

Begge partier vil for eksempel satse spesielt på at flere barn og unge skal få ta del i Oslos kulturliv, og da særlig gjennom Kulturskolen.

Begge sier mye pent om bibliotekets plass i kulturlivet, vil satse spesielt på bibliotekene. Begge vil sikre hele byen et godt lokalt tilbud, i tillegg til det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Begge vil dessuten gjøre Oslo til en attraktiv by for film og filmproduksjon.

– Ved første øyekast kan nok kulturkapitlene se tilsynelatende ganske like ut, men det er noen viktige overordnede forskjeller på hvordan Høyre og Ap vil styre kulturpolitikken og kulturfeltet, og hvordan vi vil jobbe for at for eksempel alle barn og unge skal få tilgang på gode fritidstilbud og kultur- og idrettsaktiviteter, hevder Borgundvaag.

LES OGSÅ: – Vil ramme tilbudet i hele byen

Mens kulturbyråden og Oslo Ap vil ha inn mer av den frivillige idretten og flere av Kulturskolens tilbud inn i den kommunale Aktivitetsskolen (AKS), i et samarbeid mellom organisasjonene og kommunen, vil Høyre heller dele ut «fritidskort» til «de som trenger det», slik at elevene fritt kan velge hva slags aktivitet de vil gå på, ifølge Borgundvaag.

– Frivilligheten skal gå inn som må være fri. Hvis kommunen skal lønne de frivillige, slik Ap foreslår, mister vi frivilligheten, sier han.

Bibliotekdebatt

Begge partier er derimot for å inntektsgradere Kulturskolen, og er såre enige om at det å gjøres terskelen lav for at Oslos barn og unge skal få et enda bedre kulturtilbud.

Men det er når de to politikerne kommer inn på byrådets planlagte utleie av deler av nye Deichman, at den politiske temperaturen stiger kraftig her inne på kulturbyrådens kontor.

– Ja, la oss snakke om bibliotekene! La oss det! sier Rina Mariann Hansen engasjert.

– Da vi i Høyre styrte byen, hadde vi ikke eiendomsskatt. Likevel mener jeg vi leverte et godt kulturtilbud til byens innbyggere. Nå styrer Ap med eiendomsskatt, og det økonomiske burde være på plass. Da forstår jeg ikke at det skulle være nødvendig å leie ut hovedbiblioteket, sier Borgundvaag.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen på befaring under byggingen av nye Deichman. FOTO: HILDE UNOSEN

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen på befaring under byggingen av nye Deichman. FOTO: HILDE UNOSEN

Kulturbyråden tar sats:

– Da vi overtok dette byggeprosjektet etter det borgerlige byrådet fore fire år siden, var det store overskridelser. Det ble en tung økonomisk belastning for kommunen. Hadde ikke vi lagt inn 400 millioner ekstra, hadde ikke hovedbiblioteket blitt ferdig, hevder Hansen.

– Da ble det bestemt å leie ut en liten del til kommersielle. Det skjer på arealer som det ikke var planlagt innhold, og der det ellers ville vært administrasjon. Dere på den borgerlige siden ville «effektivisere driften», og foreslo konkrete nedleggelser av lokale bibliotekfilialer. Det kunne ikke vi akseptere. For en 8-åring på Stovner blir det for langt å måtte dra helt ned til Bjørvika for å gå på biblioteket, sier Hansen.

– At det er vann i grunnen i Bjørvika kan man ikke gardere seg mot, og det finnes flere måter å effektvisere, enn å legge ned filialer, sier Borgundvaag på sin side, vel vitende om at hans egen byrådslederkandidat går til valg på å stoppe utleie av Deichman.

Og der står saken. Først når valget er over, får vi vite hva det blir til. Og skal man peke på noe annet som minner om uenighet i de to partiprogrammene, er det at Oslo Høyre vil «løfte fram Oslo som en ledende kulturby i Europa», mens Oslo Ap at Oslo skal være «en kulturby i verdensklasse».

– Der ser du, smiler Hansen.

Mer fra Dagsavisen