Film

Krangler bort sommerens storfilmer

Nå får Oslos kinopublikum likevel se den nye «Transformers»-filmen og «22 Jump Street» på Filmens hus og Christiania Teater, men fortsatt ikke 
i noen av Oslo Kinos saler. «Turtles»-filmen er heller ikke på Oslo kinos program.

- Det er ingen tvil om at det er viktig for oss at filmene blir tilgjengelig i Oslo. Men det kompenserer ikke for det frafallet av publikum som konflikten med Egmont Nordisk Film betyr for oss, sier direktør i United International Pictures (UIP) Norge, Simen Rognerud.

Flere filmer

Dagsavisen har ved flere anledninger skrevet om konflikten mellom Oslo Kino, som eies av Egmont Nordisk Film, og ulike distributører. I juni ble Family Guy-skaper Seth MacFarlanes film «A million ways to die in the west» ikke vist ved Oslo Kino, grunnet konflikt med UIP.

* Grunnet konflikt med Disney ble ikke «Tingeling og sjørøverfeen» satt opp til premieredatoen, og det skulle ta fem måneder med forhandlinger før «Captain America» kom til hovedstadens saler.

* Denne uka skrev Aftenposten at den nye Jerry Bruckheimer-filmen «Deliver us from evil» blir vist i en sal på Filmens hus, da UIP har leid denne mens Cinemateket er stengt.

* Nå vises også «22 Jump Street» og «Transformers: Age of Extinction» de to neste helgene ved Filmens hus, og sistnevnte blir også vist i Christiania Teater, som tidligere var kjent som Filmteatret.

* «Teenage Mutant Ninja Turtles», som også distribueres av UIP og har premiere 22. august, står ikke på Oslo Kinos programmer, men blir vist på kinoene eid av SF, blant annet i Sandvika.

Fikk henvendelser

Simen Rognerud fra UIP forteller at de har fått henvendelser både fra Filmens hus og Christiania Teater som ønsket å vise disse filmene.

- I det miste blir de nå tilgjengelig for Oslos publikum. Filmens hus har gode kinosaler og Christiania Teater har en morsom og historisk sal, sier han.

Økonomisk vil ikke dette ha mye å si for UIP, forteller han.

- Selv om konflikten gjelder for Oslo Kino, har Egmont Nordisk Film valgt å stoppe booking av våre filmer på nesten alle sine kinoer i Norge, sier han.

Priskrangel

Konflikten mellom UIP og Oslo Kino dreier seg om hvilken pris kinoeieren skal betale for å vise hver enkelt film. Det er også en uenighet i grunnlaget for prisvurderingen, om det er besøkstall eller markedsbudsjettet til distributøren som skal ligge til grunn for prisen.

Før i tiden hadde man kollektive filmleieavtaler, som bransjeorganisasjonen Film & Kino forhandlet fram, men etter at det ble kjent ulovlig måtte alle kinoene forhandle for seg selv.

Ifølge Rognerud er det fortsatt en dialog mellom UIP og Oslo Kino.

- Fra vår side mener vi absolutt at filmene burde vært satt opp på Oslo Kino, og det er synd de lar konflikten gå utover publikum, sier han. Konflikten handler om at kinoeeierne vil endre hvordan markedet er skrudd sammen, mener Rognerud.

- I fjor endret det norske kinomarkedet seg fra kommunalt drevet til 60 prosent privateid. Vi er innforstått med at det vil føre til endringer, men det må tas over tid, sier han.

Programsjef i Oslo Kino, Christin Berg, forteller at de har en løpende dialog med UIP, og at de gjerne skulle vist filmene deres.

Måtte satt opp prisen

- Hva betyr det for Oslo Kino at dere ikke får satt opp disse filmene?

- Det er ingen tvil om at det ikke er noen ønsket situasjon for oss, og vi beklager sterkt overfor vårt publikum som blir skadelidende. Det er imidlertid et faktum at UIP krever en filmleie som er langt høyere enn det våre nærliggende konkurrenter betaler, og det mener vi ikke er riktig, sier Berg.

- Hvilke reaksjoner har dere fått fra publikum?

- Det er klart at mange publikummere er frustrerte og det har vi forståelse for. Vi håper imidlertid at publikum også forstår hvorfor vi ikke kan akseptere kravet fra distributøren. Skulle vi kompensert for den høye leien gjennom billettprisene, måtte Oslos publikum betalt 10-15 kroner mer per billett enn i nabokommunene. Dette er selvsagt ikke ønskelig, sier Berg.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen