NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen (t.v) og Kringkastingsrådets Vebjørn Selbekk i debatt under Kringkastingsrådets møte onsdag.

Krangel i Kringkastingsrådet

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk braket sammen da Kringkastingsrådet behandlet debatten om «Faten tar valget».

– Kritikkverdig av NRK-sjefen å bidra til brunbeising, uttalte Vebjørn Selbekk, medlem av Kringkastingsrådet, da rådet i går møttes for å behandle klagestormen mot NRK-serien "Faten tar valget". 

– Jeg reagerer sterkt på det Vebjørn Selbekk sier. Jeg har aldri brukt begreper som rasisme, ekstreme eller brunskvetting, parerte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Nærmere 6.000 skrev inn til kringkastingsrådet for å klage på «Faten tar valget», der programleder Faten Mahdi Al-Hussaini bærer hijab. 

– Dette møtet er spesielt. Aldri før har Kringkastingsrådet fått så mange klager, konstaterte Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold da møtet ble innledet på Marienlyst i dag tidlig. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var tilstede under rådsmøtet for å redegjøre for programmet og debatten i ettertid. Flere hundre har skrevet til Kringkastingsrådet og krevd Thor Gjermund Eriksens avgang, etter hans uttalelser om «mørke krefter» i klagestormen mot programmet, skrev Dagsavisen i dag. 

LES OGSÅ: Hundrevis av klager på NRK-sjefen

Rådets nestleder, medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud, og Vebjørn Selbekk var blant flere rådsmedlemmer som ga NRK og kringkastingssjefen kritikk for ikke å ha skilt mellom klager til Kringkastingsrådet og øvrige henvendelser om «Faten tar valget» i mediedebatten om programmet.

– Kringkastingssjefen opptrer kritikkverdig, når han er med på å gi inntrykk av at det er en brun tsunami av hat som skvulper inn over Marienlyst, og at klagene til Kringkastingsrådet var grunnlag for dette, sa Selbekk.

– Selv ble jeg beroliget da jeg leste klagene til Kringkastingsrådet. Dette var ingen brun tsunami. Det er stort sett helt legitime klager som går på forskjellsbehandling mellom hijab og kors på NRK. Da er det belastende for klagerne å bli brunbeiset, og kritikkverdig at en kringkastingssjef bidrar til det, uttalte Selbekk i rådets behandling. Det fikk NRK-sjefen til å slå tilbake:

– Jeg reagerer sterkt når Selbekk sier at jeg skal ha brukt uttrykk som "brunbeise" og "tsunami av hat", sa Thor Gjermund Eriksen til Kringkastingsrådet:

– Jeg har vært svært nøye på hvilke begreper jeg har brukt, jeg har aldri brukt verken rasisme, ekstreme eller brunskvetting. Du satt i samme debatten som meg. Alle steder har jeg sagt at dette gjelder ikke flertallet av klagene, uttalte Eriksen.

NRK-sjefen viste til at programleder Faten Al-Hussaini har mottatt trusler som politiet nå etterforsker:

– Hun har mottatt trusler, det er politietterforskning, jeg kunne vist rådet et hundretall meldinger. "Rotte", "hijab er det samme som hakekors", "du fremmer terror" - for en ung kvinne i offentligheten blir det ikke lettere å bære den typen beskjeder fordi det er 4000 som ikke skriver dette. Det er NRKs oppgave å beskytte og oppmuntre stemmer fra minoritetsgrupper. Da er det mitt moralske ansvar og mitt redaktøransvar å gå ut og støtte mine medarbeidere.

– Jeg skjønner at det kommer reaksjoner på min opptreden. Men dette handlet om totaliteten av klager til Kringkastingsrådet, henvendelser til NRKs publikumsservice, og kommentarer i sosiale medier . Det ble skapt et klima som gjorde det utålelig for en 21 årig kvinne å fremstå i offentligheten, sa Eriksen.

– Programmet er bra, og NRK argumenterer godt i sin presentasjon av programmet her på dette møtet. Min kritikk går på hvordan NRK har behandlet klagene. Det står jeg for, selv om kringkastingssjefen er opprørt over det, understreket Vebjørn Selbekk.

Kringkastingsrådets behandling av «Faten tar saken»-klagene fortsetter frem mot kl 12 idag.