Kunst

Kortreist kunst på reisen

Nordisk arkitektur, Matisse på en ny måte og Yoko Onos «Grapefruit» er bare et knippe utstillinger nordmenn kan oppleve når turen går til Danmark 
og Sverige.

Fins det en nordisk identitet? Det er spørsmålet Louisiana Museum prøver å finne svaret på i utstillingen «New Nordic - Arkitektur & Identitet». Utstillingen har som mål å gi et moderne blikk og en mangfoldig fortelling om hvordan vi bygger i Norden i dag. Og hvordan vi innretter oss som mennesker og samfunn. Utstillingen er delt inn i temaer som viser utviklingen i de fem nordiske landene.

For å vise likheter og ulikheter har museet invitert fem nordiske arkitekter til å bygge hvert sitt hus. Det norske arkitektkontoret Jarmund/Vigsnes fra Oslo har tegnet det norske hus som inngår i temadelen «Nyfortolkning av det stedbestemte».

Tema II i utstillingen har tittelen «Revurdering av fellesskapet», mens Tema III handler om «Gjenerobringen av det offentlige rom».

Snøhetta, Jensen & Skodvin og Reiulf Ramstad Arkitekter er blant de norske arkitektene som presenteres i utstillingen. Installasjoner, filmer og foto vises i utstillingen, som høstet mange lovord da den åpnet tidligere i sommer. Berlingske skrev at «New Nordic er en sanselig rig kortlægning af et interessant emne ...» og drysset seks stjerner over utstillingen, mens Politiken slapp fem hjerter og skrev «Fremragende, righoldig udstilling ...». Utstillingen i Louisiana i Humblebæk varer til 21. oktober. Arkitekturutstillingen varer til 21. oktober.

Louisiana har mer å by på. I utstillingen «Pink Caviar» vises over 150 verker av 56 kunstnere fra hele verden, blant andre Asger Jorn, Erwing Wurm og Thomas Struth. Den rosa kaviaren blir å se fram til 19. august.

Matisse i København

København byr også en stor utstilling med arbeider av den franske kunstneren Henri Matisse (1869-1954). Utstillingen «Matisse - fordobling og variasjon» omfatter 53 malerier, 15 tegninger og 22 fotografier. Blant disse er det mange sjeldent utlånte mesterverk fra museer og samlinger over hele verden.

Arbeidene spenner over perioden 1900 til slutten av 1940-årene. Utstillingen viser hvordan Matisse malte og hvordan han gjentok motivene med varierte farger og uttrykksformer. Han uttrykte selv at målet var «å arbeide seg lengre og dypere inn i det sanne maleri». Rundt 500.000 besøkte utstillingen da den i våres ble vist i Paris. Utstillingen varer til 28. oktober.

Ono i Stockholm

For dem som er på de kanter viser Moderna Museet i Stockholm Yoko Onos utstilling «Grapefruit» fram til 16. september. Utstillingen, som tar utgangspunkt i boka med samme tittel, viser utvalg av Yoko Onos såkalte instruksjonsverk. Hun presenteres som en pionér innen konseptkunsten gjennom flere eksperimentelle filmer og noen sentrale, tidlige verk. Hun var i sin tid en toneangivende kunstner i New York der hun arbeidet med happenings, lydkunst, poesi og film.

akvarellmuseet

Dersom turen går til Gøteborg er det en fin anledning til å ta en liten avstikker til Nordiska Akvarellmuseet. Det ligger idyllisk til i Skärhamn nord for Gøteborg. I sommer presenterer museet den amerikanske videokunstneren Bill Viola (61) i utstillingen «Vann». Viola er en av pionerene som arbeidet med å få video anerkjent som et viktig uttrykk i samtidskunsten. Utstillingen byr på en serie levende bilder der vannet står i sentrum. Det handler om vann slik vi aldri har sett det før. Blant verkene er Violas «The Messenger» som opprinnelig ble laget for en katedral i Storbritannia. Den viser en naken mannskropp som synker gjennom vannet. Violas vann blir å se fram til 9. september.

En pause i aktivitetene på Liseberg kan nytes i Göteborg konstmuseum. Museet viser en liten utstilling med malerier av den danske kunstneren Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Han er kjent for sine lavmælte interiørbilder. De stille bildene er i museet til 2. september. I tillegg til Hammershøi viser museet «Surrounding Bacon & Warhol» som foruten de to nevnte omfatter arbeider av blant andre David Hockney og Sigmar Polke.

Mer fra Dagsavisen