Annonse
Suksessen «The Julekalender» er tilbake på TV 2 Zebra i år igjen.

Korter ned ventetida

De gamle er ofte best. I hvert fall når det gjelder julekalenderne på TV. Vi ser dem gjerne om og om igjen. Her er oversikten over årets førjulstilbud.

Annonse
Kultur

 

«Snøfall» i fjor ble tidenes mest sette norske julekalenderserie. Nå er NRK i full gang med å lage en ny. NRK Super bruker gjerne tre-fire år på å fullføre en julekalender. Årets serie på NRK Super og NRK1 er dermed «Jul i Svingen» fra 2006. Den fikk terningkast seks og omtalen «den beste førjulsgaven» av Dagsavisens anmelder ved premieren.

Dagsavisen anmelder julekalender på TVNorge: Blanda juleglede

Populære repriser

TV-kanalene viser mer enn gjerne julekalenderne i reprise. Det forsvarer innspillingskostnadene som kan være på størrelse med to norske langfilmer. «Snøfall» kostet 50 millioner kroner.

NRK, TV 2 og TVNorge trenger uansett ikke være redd for å by på repriser av disse seriene. Seerstatistikken viser at vi gjerne ser gamle favoritter om igjen, og mange av NRKs serier – som årets «Jul i Svingen» har hatt flere seere når de har gått i reprise enn i premiereåret. Våkne seere vil kanskje dra kjensel på Åsa. Hun spilles av Ina Svenningsdal, sist sett som Chris i «Skam». Nå blir serien vist for fjerde gang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Jul i Svingen»

«NRKs julekalender av året er nemlig en sjarmbombe av en TV-serie, full av strålende oppvakte unger og komisk håpløse voksenpersoner. Handlingen er kvikk og underfundig nok til at serien er morsom underholdning også for voksne, men mest imponerende er de unge skuespillerne, en gjeng opplagte typer som er uanstrengt naturlige og morsomme foran kamera», skrev undertegnede i 2006.

«Asbjørns julekalender»

«Asbjørns julekalender» fra 2015. «Asbjørn redder advent», skrev Dagsavisen ved premieren i 2015. Adventsserien til Espen Eckbo som hjemmekoselig talkshowvert vise på TVNorge i år, i forkant av «Jul i Blodfjell».

«Årets nyvinning «Asbjørns julekalender» spiller på talkshow-ideen i akkurat passe komprimerte timinutters episoder, hvor humrefaktoren er hans alene og helhetsinntrykket avhengig av en gjest som kan takle en løskanon av en komiker. På det viset har Espen Eckbo og TVNorge gått inn for en helgardering i adventstiden: Nyskrevet og nyprodusert serie med innslag som attpåtil tilfredsstiller et folk av nostalgikere. Slik redder Asbjørn Brekke advent for oss alle», skrev Dagsavisens Mode Steinkjer.

«The Julekalender»

TV 2 Zebra viser serien som NRK i sin tid takket nei til. Denne fornorska versjonen av en dansk suksess, av og med trioen Travellin’ Strawberrie ble en kjempehit for TV 2 i 1994: TV 2 har lært på den harde måten at fansen vil ha gjensyn med serien hver førjul. Da kanalen ikke viste «The Julekalender», eller noen av kanalens gamle førjulsserier i 2011, ble det seerstorm og mange sinte meldinger på TV 2s Facebook-side. I år byr TV 2 Zebra også på «Julefergå», en ikke like stor suksess som «The Julekalender» da den ble vist jula 1995.

Flere juleserier

Den som ønsker å se «Snøfall» kan zappe over på DR1, som viser NRK1s suksess i år. (Eller kjøpe serien på DVD). NRK Super viser også «Emblas Saga», en svensk julekalender fra 2016, i tillegg til den danske «Tidsreisen» fra 2014.

Alle nostalgikere kan glede seg over at «Jul i Skomakergata» ligger åpent til strømming på NRK.no i år også. Der er også «Amalies jul», sist vist på TV i år 2000, i tillegg til «Teodors julekalender» fra 1986.

Den som ønsker en ny, familieorientert underholdning kan sjekke ut SVTs helt nye sci-fi-julekalender «Jakten på Tidskristallen».

Annonse