Kultur

Kort og fyldig på festival i Grimstad

Nye talenter og historiske ikoner side om side preger årets utgave av Den norske kortfilmfestivalen, som åpnet i Grimstad i går.

Årets kortfilmfestival har et rikere program enn på lenge, og utmerker seg med litterære filmer og retninger, musikalske nedslag og fiksjons- og dokumentarfilmer som holder høy kvalitet. En av dem er Hallvar Witzøes «Ja, vi elsker», kortfilmen som konkurrerte om Gullpalmen i Cannes, og som kommer derfra til Grimstad og ny festival med en hederlig omtale i bagasjen.

Retrospektivt

Andre høydepunkter under en festival som favner bredt er presentasjonen av en ny film av Oscar-vinner Torill Kove («Den danske dikteren»), et stort retrospektivt program med den franske forfatteren og filmskaperen Marguerite Duras og en dokumentar under arbeid der Jan Erik Vold samtaler med beatlegender som Lawrence Ferlinghetti og avdøde Allen Ginsberg, i opptak som ikke er vist offentlig tidligere. Og ikke minst har festivalen et sjeldent gjensyn med den norske regissøren og dramatikeren Sverre Udnæs‘ verker for film og fjernsyn, som understreker festivalen som et viktig sted for historisk filmdokumentasjon så vel nasjonalt som internasjonalt. I så måte vil Duras-filmer som «Hiroshima Mon Amour» og «India Song» også bli vist på Cinemateket i Oslo nå i juni.

Novellefilm

Samtidig er kortfilm en egen kunst i seg selv, som tjener både kunstneriske formål og filmskapernes visjoner. Et av de viktigste sideprogrammene er det historiske blikket på novellefilmens betydning for kvinnelige norske filmskapere. Blant filmskaperne som er representert er Vibeke Løkkeberg og Anja Breien, og festivalens samarbeidspartner på feltet er Nasjonalbiblioteket og professor Gunnar Iversen.

Kortfilmfestivalen har med andre ord mange forgreininger ut av Grimstad. Dag Johan Haugeruds «Det er meg du vil ha» har kinopremiere samtidig med at den er i Grimstad, mens flere dokumentarer er eller blir å finne på tilgjengelige plattformer, som «En prest og en plage», «Ballettguttene» og «Light Fly, Fly High». Men når en ukes festival er over, og alle juryer har vært i sving, er det likevel prisene og de nye kortfilmene som står i sentrum.

Gullstolen

Gullstolen skal deles ut til både norsk og internasjonal kortfilm, og her er det henholdsvis 54 norske og 23 internasjonale som konkurrerer. Blant de øvrige prisene finnes en egen Musikkvideopris. I år er Hanne Kolstø, Kaja Gunnufsen og BigBang blant artistene i de 20 utvalgte prisene, og fotograf Stian Andersen har doblet vinnersjansene gjennom videoer for både Lars Vaular og Kvelertak. Slik blir kortfilmfestivalen er et årlig barometer som tar mål av seg å forutse den norske filmens framtid, enten det er musikkvideo, dokumentarfilm eller fiksjon som gjelder.

Kortfilmen handler i stor grad om utklekking av nye regi- og manustalenter, og fungerer som en plattform for nye stemmer og en veiviser inn i en ny tid der både historier og fortellerteknikk prøves ut på publikum, ofte for første gang. Som novellen er for litteraturen, er også kortfilmen et egenartet kunstnerisk uttrykk som i festivalsammenheng løftes opp som selvstendige verk som i dagene fram mot Gullstolutdelingen tirsdag skal høste så vel jubel som slakt.

mode.steinkjer@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen