Kultur

Konsertarrangører krever krisetiltak: – Er myndighetspålagt å ikke drive egen næring

– Vi er ikke bare «pynten på kaka», sier Tone Østerdal, som representerer fortvilte konsertarrangører som er rammet av avlysninger. Hun mener dette er en næring som trenger hjelp.

– Vi er ikke bare «pynten på kaka». Vi er en næring med underleverandører, vi er arbeidsgivere og vi representerer mange arbeidsplasser. Og akkurat nå er arrangørene de eneste aktørene som er myndighetspålagt å ikke drive næring. Regjeringen må komme med konkrete tiltak også til konsertarrangører, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører til Dagsavisen.

Les også: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Ikke mer enn 500

Hun representerer over 420 festivaler, spillesteder og konsertarrangører landet rundt. Mange melder nå om stor usikkerhet rundt de økonomiske følgene av avlyste arrangementer på grunn av koronaviruset. Etter at Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte avlysning eller utsettelse av arrangementer med mer enn 500 mennesker, blir lista over avlyste konserter lengere for hver dag som går.

–  Musikkbransjen er arbeidskraftintensiv næring, det er en verdikjede med mange ledd som er avhengige av hverandre. Når arrangører avlyser, sliter for eksempel leverandører av scenetekniske produksjonen. Arrangørleddet er nøkkelen til et være eller ikke være for mange andre aktører. Hele kjeden utover begynner nå å lide, og vi er en bransje med små marginer, sier Østerdal.

–  Blir bare komisk 

Hun avventer nå tiltakspakken fra regjeringen som er ventet fredag. Men signalene på forhånd gjør henne ikke spesielt fornøyd.
–  Jeg hørte at ett av tiltakene var å utsette betalingen av formuesskatt. DET er ikke et problem i denne bransjen. Det der blir bare komisk. Det er så man ikke vet om man skal le eller gråte, sier Østerdal.

Det hun mener kan virke, er helt konkrete tiltak direkte rettet mot arrangører slik at verdikjeden holder seg flytende.
–  Vi etterlyser kompensasjonsordninger ved myndighetspålagte avlysninger, likvidtetsfremmende tiltak, og statlig dekning av arbeidsgiverperioden på 14 dager ved permitteringer. Nå må myndighetene våkne og skjønne alvoret, sier Østerdal.

Les også: Arrangør-forbund: – Mange festivaler kan gå dukken

Mer fra Dagsavisen