Kultur

– Konkurransetilsynet slår til mot bokbransjen

RAZZIA: Konkurransetilsynet har tirsdag ettermiddag satt i gang en storstilt razzia mot de største norske forlagene.

Tilsynet ville først ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Samtidig fikk avisen «bekreftet på informert hold» at tilsynet møtte opp uanmeldt hos Aschehoug. Også Cappelen Damm og Gyldendal bekrefter at de har fått besøk tirsdag.

– De gjør det de pleier å gjøre når de kommer på slike standardbesøk, sier en kilde hos sistnevnte.

Etterforsker distribusjonsnekt

Noe senere kom det også en pressemelding fra Konkurransetilsynet , som bekreftet at de gjennomførte «bevissikring hos flere selskap med tilknytning til markedet for distribusjon av bøker.» Det blir også bekreftet at Cappelen Damm og Gyldendal er blant de aktuelle selskapene. De to forlagene har selv kommet med pressemeldinger om tirsdagens aksjon.

– Vi ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven. Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.

Når bevisene er sikret, starter analysearbeidet. Laastad sier hun ikke vet hvor lang tid det vil ta, og tilsynet understreker at bevissikringen ikke innebærer at det er begått lovbrudd.

– Konkurransetilsynet opptrer med varsomhet når vi utfører bevissikringer. Vi er opptatt av at det skal skje så skånsomt og raskt som mulig, med minst mulig forstyrrelser for bedriften, sier etterforskningsdirektør Arild Oma.

Skeptisk til ny avtale

For et par uker siden uttalte tilsynet seg om forslaget til ny bokbransjeavtale. De mener avtalen vil hemme konkurransen og at leserne vil bli taperne.

Etter at den forrige regjeringens boklov ble lagt i skuffen etter maktskiftet sist høst, har bokbransjen jobbet for å få på plass en ny avtale før den eksisterende bransjeavtalen går ut ved årsskiftet.

Tilsynet synes ikke den nye avtalen går langt nok i å tilrettelegge for framveksten av e-bøker. Konkurransedirektør Christine Meyer er også kritisk til at et bransjeråd selv skal vurdere avtalens virkninger hvert år.

– Et slikt råd vil ytterligere forsterke bransjen som et kartell, sier Meyer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen