Det var mange som ville vite hvordan Trond Ali Lindstad reagerte på utsettelsen i går. Han innrømmet at han ble skuffet.

- Kongens autoritet står på spill

Slottets tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad mener utdelingen av Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad er en kinkig situasjon som uansett virker negativt for kongens autoritet.

- Skuffet? Over hva?

Trond Ali Linstad ble omringet av en haug med pressefolk da det i siste liten i går ble varslet at Slottet utsatte utdelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv etter massiv kritikk.

Det hele startet mandag da nyheten om utdelingen sprakk. Ytringer Linstad tidligere har kommet med, er årsaken til kritikken. Linstad har blant annet skrevet dette på sine nettsider i 2010:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

 

Kongens autoritet

Carl-Erik Grimstad, medieforsker og tidligere soussjef ved Slottet, mener dette er en kinkig situasjon for Slottet.

- Det er kongens autoritet vi snakker om her, det er den som står på spill, sier han.

Selv om Slottet skulle trekke tilbake utmerkelsen, vil det være problematisk, mener Grimstad.

- Gjør de det, er det en innrømmelse av dårlig saksbehandling, sier Grimstad.

Historiker og professor i statsvitenskap Trond Nordby er en velkjent republikaner. Han synes konflikten rundt utdelingen er fornøyelig.

- Dette er kongens bord. Når politikere kritiserer kongens utdeling, kritiserer de en del av monarkiets rolle, sier Nordby.

Han mener Slottets eventuelle utdeling vil gjøre at medaljen blir mer politisert.

- Det gjør at også monarkiet blir politisert. Det er helt umulig å gå fri fra alle de konfliktene de kan rote seg opp i, sier han.

 

Avlyste utdelingen

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet forteller at hun i går var i kontakt med Linstad.

- Jeg har gitt uttrykk for at denne saken er komplisert. Vi har bedt om å få litt mer tid og vil gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt et møte på mandag, sier Hagen til NTB.

Hun ønsket i går ikke å kommentere om utmerkelsen kan bli trukket tilbake.

Utmerkelsen skulle Linstad få i forbindelse med en oppsetning av «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret. Men fordi det ble varslet demonstrasjoner, ville teateret av sikkerhetsgrunner ikke huse utdelingen.

Oslo-ordfører Fabian Stang, som skulle dele ut medaljen, trakk seg fordi han vurderte utdelingen som problematisk.

 

- Utenforliggende

Utdelingen ble først flyttet til Urtehagen friskole, som er det prosjektet Linstad får utmerkelsen for. Kun en time før utmerkelsen skulle deles ut, kom Slottet med beskjeden om at de ønsker mer betenkningstid. Utdelingen var blitt komplisert.

- Jo, jeg er vel kanskje litt skuffet, innrømmer Linstad overfor Dagsavisen.

Han sier han føler seg misoppfattet.

- Noen kjenner seg såret, og da håper jeg vi kan diskutere det. Veldig mange har misforstått det jeg har ment. Jeg mener at det burde ha vært mer fokus på det arbeidet som er gjort her i Urtehagen. Hva jeg måtte mene om andre ting, er utenforliggende, sier han.

Carl-Erik Grimstad mener imidlertid at Linstad tar feil. Meningene han har uttrykt, kan ikke ses bort fra.

- Det er en kongelig anerkjennelse, ikke bare av et arbeid, men også hvilke verdier man opprettholder. Hvis Linstad fastholder at han står ved sine utsagn, så begynner medaljens bakside å komme fram her, sier Grimstad.

 

- Uvesentlig

Det var rådgiver Jan Akerjordet ved Urtehagen Videregående Friskole som foreslo Linstad til Kongens fortjenstmedalje. Medaljen hadde han i går med seg i en Snoopy-pose.

- Jeg har ikke lest det Linstad har skrevet, men jeg mener uansett dette er helt uvesentlig, sier Akerjordet.

Haali Hassan var en av de frammøtte tilskuerne til utdelingen. Hun hadde med datteren Samira og mener Linstad fortjener utmerkelsen.

- Dette er trist og urettferdig. Urtehagen har vært veldig bra, jeg har lært masse her, sier hun og understreker at hun håper Linstad fortsatt får medaljen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no