Claire Foye og Matt Smith spiller dronning Elizabeth og prins Philip i den populære TV-serien The Crown på Netflix.

Kongelig lønnsforskjell i «The Crown».

Hovedrolleinnehaver Claire Foy (33) som spiller dronning Elizabeth i den populære TV-serien har mindre betalt enn motspiller Matt Smith (35) som spiller prins Philip.

 

Clair Foy er kanskje dronningen på haugen i TV-serien «The Crown». Men hun er ikke dronningen på lønnslisten. TV-serien som så mange elsker er et godt eksempel på hvor kort likestillingen er kommet når det gjelder lønnsforskjeller mellom menn og kvinner.

Mer kjent

Ingen har flere replikker, ingen har flere kostymer og ingen er mer på skjermen enn Claire Foy i «The Crown». Serien har gjort Foy til superstjerne, men mer jobb og flere timelange kostymeprøver betyr åpenbart ikke så mye når det gjelder honoraret. I følge britiske aviser som The Telegraph og The Guardian er Foys honorar i serien mye lavere enn lønnen til motspiller Matt Smith, som spiller prins Philip i serien. I følge Variety var Foys honorar har vært på 40 000 dollar (rundt 300 000 norske kroner) for hver episode, mens Smiths var betraktelig høyere, uten at beløpet er kjent. I følge produksjonssjefene for Netflix Drama skyldes lønnsforskjellen at Matt Smith er mer kjent etter blant annet å ha spilt i en annen populær serie, «Dr. Who», mens Claire Foy kun har spilt i mindre kjente serier som «Wolf Hall» på BBC.

Kostbare kostymer

Claire Foy har vunnet flere priser for sin nyanserte og gode tolkning av rollen som dronning Elizabeth, hun har blant annet vunnet en Golden Globe for innsatsen. Matt Smith har ikke mottatt noen priser for sin innsats.

Netflix-serien «The Crown» er en av de dyreste TV-seriene  som noen gang er blitt laget. I følge produsentene Andy Harris og Suzanne Mackie kostet hver episode av de to første sesongene rundt 7 millioner dollar (ca 53 mill norske kroner) å lage. I følge The Guardian har produsentene avslørt at mye av pengene er gått til Foys mange, tidsriktige og prangende kostymer - bare i sesong 2 alene har hun 120 kostymeskift.

Ny besetning

Høye kostymeutgifter er ingen unnskyldning for å betale en hovedrolleinnehaver dårligere enn de andre. Og produsentene har lovt at lønnsforskjellene jevnes ut i sesong 3. Da byttes også skuespillerbesetningen ut, med Olivia Coleman i rollen som dronning Elizabeth og Helena Bonham-Carter som prinsesse Margaret. I sesong 3 dukker også prinsesse Diana og hertuginnen av Cornwall, Camilla Parker Bowles opp. Hvem som skal gestalte prins Philip er foreløpig ikke kjent. Claire Foy på sin side, går videre til å spille Lisbeth Salander i «The Girl In The Spider's Web», en ny film basert på bøkene til Stig Larsson.