Svenska Akademien-leder Sara Danius etter krisemøtet torsdag om overgrepsskandalen rundt en Akademien-tilknyttet kulturprofil.

Koner og døtre ble trakassert

Den Svenska Akademien-tilknyttede mannen som er anklaget for en rekke tilfeller av seksuell trakassering, skal også ha trakassert døtre og ektefeller til Akademien-medlemmer.

Den svenske avisen Dagens Nyheter publiserte denne uka en omfattende avsløring der 18 kvinner fra svensk litteraturmiljø fortalte om seksuell trakassering gjennom en årrekke, fra mannen avisen kaller «Kulturprofilen». Akademien sendte torsdag ut en pressemelding om at de bryter all formell kontakt med mannen, som siden 1989 har drevet en kulturscene med tett tilknytning til Akademien, og som også har nære bånd til ett av Akademiens faste medlemmer.

– Under vårt møte i dag har det kommet fram at medlemmer, medlemmers døtre og ektefeller, og personale ved Akademiens kanselli, har blitt utsatt for uønsket intimitet og upassende behandling av vedkommende. Disse erfaringene hadde ikke kommet fram i lyset uten den seneste tidens søkelys på dette problemet.

Dette fortalte Svenska Akademiens leder Sara Danius da hun møtte svensk presse torsdag ettermiddag. Akademiens medlemmer var torsdag samlet til krisemøte etter avsløringen om sextrakassering fra en kulturpersonlighet nært tilknyttet Akademien.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kulturprofil

Ifølge Dagens Nyheters avsløringer skal mannen blant annet ha begått seksuell trakassering og voldtekt i leiligheter eid av Svenska Akademien. Overgrep skal også ha funnet sted ved arrangementer på kulturscenen som overfor Dagens Nyheter blir beskrevet som «Akademiens dagligstue». Medlemmer av Akademien har blant annet brukt kulturscenen som lanseringsarena for bokutgivelser. En rekke svenske forlag har hatt tilknytning til scenen, som også har fått omfattende offentlig støtte. Svenska Akademien har støttet kulturscenen med 126.000 kroner årlig, oppgir de i pressemeldingen.

Les også: – Jeg vil ikke bare være enda en mann som sier at dette er fælt

«Sjuskete»

Kulturscenen har også hatt samarbeid med utdannelsesinstitusjoner som forfatterstudiet Biskop Arnös. Jonas Eklöf, redaktør for Sveriges største litteraturtidsskrift Vi Läser, forteller til Dagsavisen om sitt første besøk på kulturscenen, som ung litteraturstudent.

«Jeg spilte hockey til jeg var 20 og ante nesten ingenting om svensk kulturliv. Så begynte jeg på Biskop Arnös forfatterskole, og ett av våre første studiebesøk, eller hva man skal kalle det, var på denne nå så omtalte ’klubben’» forteller Eklöf.

«Jeg husker at det var en merkelig stemning der, det føltes sjuskete mer enn intellektuelt og opphøyd. Mer gymgarderobe enn Nobel-salong. Allerede da gikk det rykter om eldre menn som oppførte seg grisete mot yngre kvinner», skriver Vi Läser-redaktøren, og understreker:

«Men de grove anklagene som nå er kommet fram i DNs avsløringer var ukjente for meg, og det merkes at vi er mange i bransjen som er sjokkert over dette. All ære til kvinnene som vågde å fortelle, og til Sara Danius, som har vist handlekraft og vilje til å komme til bunns i dette».

Les også: I krise etter #metoo-avsløring

Påvirker Nobelprisen

Svenska Akademien er et privat selskap som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur på oppdrag fra Nobelstiftelsen. Akademien kalles også De Aderton, og består av 18 medlemmer innvalgt på livstid etter hemmelige valg. Den Svenska Akademien deler også ut en rekke priser og stipender i Sverige, og anses å være blant de mektigste institusjonene i svensk kulturliv. Selskapet deler blant annet ut Svenska Akademiens Nordiske Pris, som i 2017 gikk til Dag Solstad.

Akademien tildelte årets nobelpris i litteratur til britiske Kazuo Ishiguro. Trine Kjær, direktør for skjønnlitteratur hos Ishiguros norske forlegger CappelenDamm, uttalte til Dagsavisen i går:

– Jeg er sjokkert over å høre om disse overgrepene. Det er for tidlig å si hvilke følger dette vil få for tilliten til Nobelprisen.

Direktør for Nobelstiftelsen, Lars Heikensten, innrømmer overfor Dagens Nyheter at han er bekymret for Nobelprisens omdømme.

«Når en institusjon som utnevner nobelprisvinnere havner i en situasjon som dette, risikerer det naturligvis å påvirke Nobelprisen negativt», skriver Nobel-direktøren til Dagens Nyheter.

Svenska Akademien-leder Sara Danius kommer onsdag til Litteraturhuset i Oslo for å fortelle om Akademiens arbeid.