Skulle filmen om Thor Heyerdahls fantastiske flåteferd i 1947 ende opp som vinner av en Oscar, vil eventyreren ha sørget for to Oscar-statuetter til Norge.

«Kon-Tiki» til Hollywood

Etter å ha vært én av tre mulige kandidater, er det nå klart at «Kon-Tiki» sendes til Hollywood som Norges Oscar-håp.

Skulle filmen om Thor Heyerdahls fantastiske flåteferd i 1947 ende opp som vinner av kategorien «Beste fremmedspråklige film», vil eventyreren ha sørget for to Oscar-statuetter til Norge. Originalfilmen fra Kon-Tiki-ferden ble kåret til beste dokumentarfilm i 1951 og vant det som lenge var Norges eneste pris i filmverdenens mest prestisjetunge kåring.

2012-versjonen av det som skjedde er en fiksjonsfilm basert på Heyerdahls ekspedisjon. Siden premieren for tre uker siden, har rundt 600.000 sett filmen, og det har vært til dels heftig diskusjon om hvorvidt filmen er ærlig nok og hvordan særlig ekspedisjonsmedlemmet Herman Watzinger fremstilles. Watzinger var nestkommanderende på flåten, og filmskaperne har brukt denne rollefiguren for å bygge opp en konflikt om prosjektet. Konflikten mellom Heyerdahl og Watzinger har ikke rot i virkeligheten, men er et rent dramaturgisk grep.

Den neste Oscar-utdelingen, den 84. i rekken, finner sted i Dolby Theatre i Hollywood 24. februar neste år. De endelige nominasjonene offentliggjøres i slutten av februar.