Kultur

Knausgård avlyser høsten

Til helgen skulle Karl Ove Knausgård vært en av attraksjonene på årets norsk-amerikansk litteraturfestival. Nå har han avlyst alle offentlige opptredener i høst.

Det var svensk TVs litteraturprogram Babel som søndag meldte at Karl Ove Knausgård har avlyst alle sine offentlige opptredener denne høsten. Sist uke kom sjette og siste bind av Knausgårds «Min kamp» i svensk oversettelse. Søndag skulle Knausgård vært studiogjest i sesongpremieren til SVTs litteraturprogram Babel, som viet store deler av sendingen til Knausgård.

Fredag og lørdag denne uka skulle Knausgård deltatt på Norsk-amerikansk litteraturfestival på Litteraturhuset i Oslo. Der skulle han blant annet samtalt med USAs ledende litteraturkritiker James Wood. Knausgård er nå strøket fra programmet.

- Vi fikk oppgitt at det var personlige årsaker til avlysningen, sier Frode Saugestad, arrangør for Norsk-amerikansk litteraturfestival.

- Det var dumt, men det er ikke han som er hovedattraksjonen på festivalen vår, sier Saugestad.

«Karl Ove Knausgård har opplevd enorm suksess, han har reist verden rundt og promotert bøkene sine i lang tid. Han får svært mange henvendelser fra inn- og utland. Nå har han bestemt seg for å avlyse alle arrangementer i høst for å skjerme seg selv og få ro til å skrive», opplyser forlaget Oktobers markedssjef Silje Tretvoll, i en e-post til Dagsavisen.

Handke sa nei

Karl Ove Knausgård sto også på programmet for den prestisjetunge festivalen Louisiana Litteratur (22.-25. august) utenfor København. Her skulle han presentere den østerrikske forfatteren Peter Handke, i forbindelse med lanseringen av Handkes bok «Det store fallet» på norsk. Den utgis på Pelikanen forlag, der Knausgård er medeier. Også dette ble avlyst. Her var det imidlertid Handke som meldte avbud.

- Handke avlyste av personlige årsaker. Når det gjelder Karl Ove Knausgård er det familiesituasjonen som gjør at han må holde seg i Sverige, sier Eirik Bø, daglig leder i Pelikanen forlag.

Bøker i oktober

Forlaget Oktober gir i høst ut en samling essays av Karl Ove Knausgård, «Sjelens Amerika. Tekster 1996-2013». Den er foreløpig satt opp for utgivelse i oktober, og kommer som planlagt, melder Oktober. I oktober kommer også fotoboken «Nakker» på Pelikanen forlag, der Knausgård skriver om bildene til den svenske fotografen Thomas Wågström.

I sommer kom andre bind av «Min kamp» i engelsk oversettelse, og mottok overstrømmende anmeldelser både i britisk og amerikansk presse. I intervju med Dagsavisen i sommer fortalte Knausgård at han har sagt nei til det aller meste av lanseringsturer og intervjuer for 2014.

«Jeg gjør dette fram til jul, så skal jeg slutte. Etter det har jeg sagt nei til omtrent alt (...) Det tar mye tid og krefter, og det gir ingenting kreativt tilbake. Ellers kunne jeg holdt på med dette i seks år framover, for hvert bind av «Min kamp», men det går ikke», sa Knausgård som også holder på med et filmmanus av sin roman «Ute av verden».

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Norsk-amerikansk litteraturfestival

5.-7. september på Litteraturhuset i Oslo.

Finner sted for andre år på rad. Festival for møte mellom norske og amerikanske forfattere, kritikere og lesere.

Av årets program: Man Booker-prisvinner Lydia Davies, biograf DT Max om David Foster Wallace, Paris Review-redaktør Lorin Stein, New Yorker-kritiker James Wood, Ari Behn og Bjarte Breiteig.

Arrangeres av forfatter Frode Saugestad i samarbeid med Vinduet, støttet av Fritt Ord, Utenriksdepartementet og Kulturrådet.

Mer fra Dagsavisen