– Munchmuseet er i rute, forsikrer næringsbyråd Geir Lippestad. Her legger Oslo-ordfører Marianne Borgen og kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen tidligere denne måneden.

Klimabråk i Bjørvika

Oslo Høyre mener det er en skandale at byrådet dropper planene om et felles energianlegg for Munch, Deichman og Oslo S i Bjørvika.

 

Nylig gjorde HAV Eiendom det kjent at de skrinlegger tre års arbeid med å bygge en felles energisentral for det nye Munchmuseet, Deichman-biblioteket og kontorbyggene som er planlagt på Oslo S. Grunnen til dette, ifølge HAV Eiendoms nettsider, er hovedsakelig at: «Kommunens utsatte og langvarige energikjøpsprosess har gjort at flere store potensielle energikunder har forsvunnet». I tillegg kom uenighet med kommunen om forutsetningene som lå til grunn for innkjøpene til kulturbyggene. Planen var opprinnelig at HAV Eiendoms datterselskap HAV Energi AS skulle levere termisk energi til de nye byggeprosjektene i Bjørvika. Nå jobber det nye rødgrønne byrådet med helt nye løsninger på energibehovet.

– Vi er veldig skuffet. Men det ble umulig for oss å fortsette prosessen med Oslo kommune, sier daglig leder i HAV Eiendom AS, Bernt Nordby Skøien til Dagsavisen.

Les også: Krangler om klimatiltak i Bjørvika

– En skandale

Oslo Høyre, som satt i det forrige byrådet og var med på det innledende samarbeidet med HAV Eiendom, er også skuffet over dette.

– Vi har vært og er veldig frustrerte over at HAV Eiendom nå har bestemt seg for å legge ned energisentralen, som skulle dekke energibehovet for kulturbyggene i Bjørvika og de nye kontorbyggene som skal komme på Oslo S, sier Høyres Pia Farstad von Hall, som sitter i bystyrets kulturkomité.

– Et felles energianlegg ville blitt en miljøvennlig, god løsning for Bjørvika, som ville gitt stordriftsfordeler på lang sikt. Nå har byrådet lagt opp et løp med individuelle løsninger for hvert bygg som gjør at energisentralen blir lagt ned. De sparer penger på kort sikt, men går glipp av stordriftsfordelene på lang sikt. Det syns vi er fryktelig synd, i tillegg til at dette er i strid med det bystyrevedtaket som i sin tid ble gjort. Dette er en skandale, spør du meg, sier von Hall.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Dyrt og dårlig

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) sier til Dagsavisen at grunnen til at Oslo kommune ikke lenger samarbeider HAV Eiendom i dette prosjektet, er at de valgte å ikke søke i runde to i anbudskonkurransen, og at kommuneadvokaten advarte mot det opplegget HAV Energi kunne levere.

– Det er helt riktig at HAV Energi var inne i forhandlinger med Oslo kommune, sier Lippestad til Dagsavisen.

– Men da vi la avtalegrunnlaget fram for kvalitetssikring hos kommuneadvokaten, var tilbakemeldingen at dette var en så ensidig og dårlig løsning at man ikke kunne anbefale det, sier Lippestad, som forsikrer om at klimamålene for Bjørvika ligger fast. Han avviser Høyres påstand om at individuelle energiløsninger blir dyrere enn et felles energianlegg.

– Byggingen av både Munch og Deichman er i rute, og holder seg innenfor kostnadsrammene. Det er de siste rapportene jeg har fått, sier Lippestad til Dagsavisen, som også avviser Høyres påstand om at ny anbudsrunde er i strid med det opprinnelige bystyrevedtaket.

– Det ville være veldig rart om vi i en offentlig anbudsrunde skulle være forpliktet til å velge én aktør, mener Lippestad, som bare har ansvar for de to kulturbyggene, og ikke for næringsbygg på Oslo S.

Les også: Munch-utbyggere får miljøkritikk