Her er norske Erik Wilson i aksjon med Jesse Eisenberg under innspillingen «The Double». Nå filmer han Nick Cave og stjernebeslåtte «Paddington». FOTO: PRIVAT/BA

Klar for ny storfilm

Norske Erik Wilson filmet Nick Cave i flere måneder før sommeren. Nå er han klar for «Harry Potter»-produsentens nye storfilm med Nicole Kidman og Colin Firth.

Sjeffotografen fra Bergen har bodd i England, fortrinnsvis Brighton, siden han gikk på filmskole der på slutten av 1990-tallet. Han har gradvis steget i gradene, og har de siste årene vært sjeffotograf på en rekke store og prisvinnende prosjekter.

- Jeg flyttet tilbake til Fana for tre måneder siden, men har stort sett bare vært i London hele denne tida for å forberede storfilmen «Paddington Bear», sier Wilson til BA.

 

Hollywood-stjerner

I januar startet han arbeidet med Nick Cave-dokumentaren «20.000 Days on Earth». Sist uke hadde han verdenspremiere med Richard Ayoades «The Double» i Toronto, med stjernene Mia Wasikowska og Jesse Eisenberg. Filmen høstet til dels glimrende kritikker. Og neste uke starter innspillingen av 40 millioner dollar-filmen «Paddington Bear» i London, produsert av David Heyman, mannen bak den gigantiske suksessen til «Harry Potter»-filmene.

Sistnevnte film er basert på de populære barnebøkene om Bjørnen Paddington, der Colin Firth skal ha stemmen og Nicole Kidman er blant flere store stjerner foran kamera.

- Vi skal ha en digital bjørn i filmen, så forarbeidet er veldig komplekst. Innspillingen varer i tre måneder, men alt må være bestemt på forhånd. Det krever mye planlegging. Jeg merker virkelig at dette er en svær produksjon. Det blir en skikkelig familiefilm, med stor vekt på komedie, sier Wilson om filmen som får verdenspremiere før jul i 2014.

 

Besteforeldre

«20.000 Days on Earth» er et helt spesielt dokumentarprosjekt, der man følger Nick Cave i det som skal være hans dag nr. 20.000 på jordkloden. Alt iscenesatt av kunstnerne Iain Forsyth og Jane Pollard.

- Nick Cave er veldig privat, så han brukte litt tid til å bli vant med alle folkene rundt seg, sier Erik Wilson.

- Vi begynte i januar. Det har vært innspilling en uke da og da, mye i Brighton. Så jeg fikk bo mye hjemme for første gang under en innspilling. Regissørene hadde holdt på i to år før jeg kom med. De har fulgt ham på innspillinger og øvinger.

- Du har vært sjeffotograf på hva?

- I første omgang på øvinger før den siste turneen. Jeg har også gjort mange dramatiserte scener, med blant andre Kylie Minogue og Ray Winstone. Cave har vært veldig opptatt at dette ikke skal bli en selvopptatt film. Men det blir en veldig personlig film, om det som opptar ham. Cave stoler fullt ut på oss som lager filmen. Det ser veldig bra ut, hevder Wilson.

Han har to prestisjepremierer i høst, men er ikke fremmed for å jobbe i norsk film.

- Jeg har ingen norske prosjekter på blokken i dette øyeblikket. Nå er det fullt fokus på «Paddington Bear».

«The Double» får kinopremiere i løpet av høsten. Det samme får Ben Stillers påkostede Hollywood-film «The Secret Life of Walter Mitty», som har blant andre Kristen Wiig og Sean Penn på rollelisten.

Wilson var på Island i to måneder i fjor sommer for å skyte landskaps- og actionscener for Stiller, som Wilson ble kjent med da de begge jobbet på kritikeryndlingen «Submarine» i 2011.

kultur@dagsavisen.no

 

Wilsons Filmografi

Erik Alexander Wilson har vært sjeffotograf i blant andre disse filmene og TV-seriene:

20,000 Days on Earth 
(Nick Cave-dokumentar) (2014)

The Double (2013)

Now Is Good (2012)

The Imposter (2012)

Friday Night Dinner (TV-serie)

Tyrannosaur (2011)

Alt faller sammen 
(Kortfilmen til Lars Vaular) (2011)

Submarine (director of photography - as Erik Alexander Wilson) (2010)

Trinity (TV-serie) (2009)

Murderland (TV-serie) (2009

Kilde: IMDB