Kultur

Klar for kampen om Narvik

Selv om Tommy Wirkola har to Hollywoodfilmer på CV-en etter premiereaktuelle «What happened to Monday», så har han ikke helt slått røtter i Los Angeles. Nå står «Slaget om Narvik» på planen.

HAUGESUND (Dagsavisen): – Jeg setter meg ned med den siste versjonen av manus i disse dager, sier den norske Hollywood-eksporten, på snartur innom filmfestivalen i Haugesund etter sommerferie i Alta.

– Jeg håper at «Slaget om Narvik» kan være min neste film, men det vil være en lang vei fram. Det er voldsomme dimensjoner på dette prosjektet, så finansieringen vil bli krevende.

For Tommy Wirkola finnes det også personlige grunner til at han vil fortelle historien om kampene i Narvik-området.

Les Dagsavisens anmeldelse av «What happened to Monday»: Sjangerøvelse med spenst

Bestefar

– Min egen bestefar var med i Alta Bataljonen og i kampene om Narvik. Han jobbet egentlig i Vegvesenet, og ble utkalt med tre dagers varsel. Slik var det med de fleste som kjempet, de var vanlige folk uten særlig kamptrening. Så er det også fascinerende hvordan dette var en seier og et nederlag på samme tid. De allierte og de norske styrkene vant slaget om Narvik, kampene ble Tysklands første offisielle nederlag under andre verdenskrig. Likevel ble soldatene like etterpå bedt om å legge ned våpnene og akseptere okkupasjonene.

– Etterspillet fortjener også oppmerksomhet. De virkelige krigshandlingene i nord ble glemt, mens noen få sabotasjeaksjoner sørpå har fått mye større plass i historiebøkene, mener Wirkola.

«Kampen om Narvik» vil definitivt være en ny retning for Tommy Wirkola, som er mest kjent for røff humor i filmer som «Kill Buljo» og «Død snø». Noe av den barske humoren har han også med seg i sin aktuelle film, den mørke fremtidsvisjonen «What Happend to Monday», der svenske Noomi Rapace spiller hele sju forskjellige roller, som sju søstre som holder seg skjult under samme identitet, i et fremtidssamfunn med streng ettbarns-politikk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Noomi Rapace

– Jeg mener at Noomi Rapace er undervurdert i USA. Der tenker man på henne som en som gjør mørke roller. Jeg vet at hun har et mye større spekter enn hun har fått vist. I min film fremviser hun mange ulike kvaliteter i det hun nyanserer de sju søstrene. Hun er fryktløs, rett og slett.

– Det må ha vært en del tekniske utfordringer knyttet til å ha henne flere steder i samme bilde?

– Det var et komplisert samspill mellom den nyeste teknologien og de eldste triksene i boken. Vi ville virkelig ikke at det skulle forstyrre opplevelsen og se «gimmick»-aktig ut, jeg vil at publikum skal la seg engasjere i historien, men man kan aldri helt unngå at det vil virke litt underlig i starten. Tilbakemeldingene tyder på at Noomis syv roller raskt blir akseptert som syv personligheter av publikum. «What Happened to Monday» er spilt inn i Bucuresti og har en prislapp på 20 millioner dollar. At filmen er spilt inn i Romania er en av grunnene til at Wirkola fikk muligheten til å bruke norske skuespillere som Pål Sverre Hagen og Christian Rubeck i sentrale roller.

Mange prosjekter

– De er selvsagt primært med fordi de er de beste, men det er også mye enklere å benytte europeiske skuespillere i internasjonal film når man spiller inn i Europa, sier Tommy Wirkola.

Tommy Wirkola har nå base Los Angeles, der han i tillegg til egne prosjekter også er en av manusforfatterne på Adam McKay («The Big Short») sin kommende film «Irredeemable».

– Hvordan blir det barske humoren fra de tidligere filmene dine tatt imot i Hollywood?

– Jeg opplever at det settes pris på at folk tenker utenfor boksen. Særlig «Død snø» er godt kjent i amerikansk filmbransje, sier Tommy Wirkola, og avslører at han også har en tredje «Død snø» på trappene. «What happened to Monday» skal ut på kino i Europa og i Asia, men er kjøpt opp av Netflix for USA og England, og allerede tilgjengelig som en «Netflix Original Movie» i begge land.

– Jeg har jo laget filmen for det store kinobildet, og hadde gjerne sett at det var måten den ble vist på overalt. Samtidig så har Netflix en fantastisk rekkevidde og store ressurser. Når de overgikk alle andre i budrunden, så er det bare å innse at strømming er fremtiden, avslutter Tommy Wirkola, på vei tilbake til USA etter en ukes sommerferie i Norge.

Mer fra Dagsavisen