Kultur

Klagestorm mot Grande-dekning

Når Kringkastingsrådet i dag kommer sammen, er det en enkeltsak som har fått aller flest klager: NRKs dekning av kulturminister Trine Skei Grande og saken om 17-åringen i åkeren.

Bilde 1 av 0

Det viser Kringkastingsrådets oversikt over klager som har kommet inn etter forrige rådsmøte i april. Av 452 klager som rådet skal behandle under onsdagens møte på Media City i Bergen, gjelder 245 av dem NRKs nyhetsdekning spesielt. Av disse gjelder hele 145 klager NRKs dekning av Venstres Trine Skei Grande, og saken der hun skal ha hatt sex med en 17-åring i en åker. Ingen annen enkeltsak har fått flere klager enn denne. Den saken som har fått nest mest klager, er NRKs dekning av Israel/Gaza-konflikten (40 klager), mens et titalls klager handler om NRKs dekning av 1. mai. Mange syns Frps Sylvi Listhaug fikk altfor stor oppmerksomhet for sin 1. mai-tale, der hun angrep Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Kommentar: Villedet hun Erna? (Eirik Hoff Lysholm)

«Mann» eller «gutt»?

Hendelsen med 17-åringen skjedde i Sp-politiker Ola Borten Moes bryllup i 2008, 10 år før Venstre-leder Trine Skei Grande i januar ble utnevnt til landets kulturminister. Utgangspunktet for flere av klagene inn til Kringkastingsrådet ser ut til å være Dagsrevyens sending 16. april, noen få dager etter at Sps Ola Borten Moe postet et Facebook-innlegg 11. april, der han tok sin slektning, den nå 27 år gamle mannen, i forsvar.

I dagsrevyinnslaget omtalte nyhetsanker Nina Owing 17-åringen som «mann». Klagerne mener hun burde omtalt ham som en mindreårig under 18 år, altså som en «gutt» eller «ungdom».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Maktkorrupt»

En del av klagene er registrert hos NRK samme kveld, den 20. april, og en av dem lyder slik:

«Jeg ønsker med dette å klage inn reportasjen i Dagsrevyen 16. april 2018 om den den gang 17-årige gutten som ble antastet av Trine Skei Grande. Hvorfor kaller NRK en person som ikke er myndig for mann? Hvor går grensen for mann vs. ungdom? Er en 16-åring også mann? 15-åring? 14-åring?» spør klageren, som samtidig beskylder NRKs ledelse for å være «maktkorrupt». Klageren antyder at NRK forsøker å beskytte Trine Skei Grande, fordi hun er landets kulturminister og dermed «en av de viktigste premissgiverne for NRKs økonomi».

Oktoberbarna

Flere av klagerne sammenligner Nina Owings bruk av ordet «mann» med NRKs dekning av den såkalte «asylbarnsaken», der asylsøkere under 18 år i mange medier ble omtalt som «oktoberbarna». «Hvis ungdommen som var sammen med Grande skal kalles ungdom, skal oktoberbarna kalles oktoberungdom», skriver en klager til Kringkastingsrådet. «Poenget er likebehandling, ikke begrepsvalget barn, ungdom eller voksen».

Les også: Lurås om Grande-saken: – Jeg har ikke indikert at det var noen overgrep i juridisk forstand (Dagsavisen+)

Meeto-saker

Julie Brodtkorb, leder i Kringkastingsrådet, har selvsagt også notert seg de mange klagene på akkurat Grande-dekningen.

– Det er vel ikke så veldig rart at mange har vært engasjert i metoo og i den saken, rett og slett fordi dette har preget samfunnsdebatten og nyhetssendingene i svært mange måneder nå, sier Brodtkorb til Dagsavisen.

– Denne saken er jo også den eneste av disse sakene med det perspektivet at det handler om en kvinne og en gutt, eller en ung mann, sier Brodtkorb, som synes dette handler om mer enn «bare» et ord som blir brukt i en dagsrevysending, «gutt» eller «mann».

– Vi ser at mange lisensbetalere har klaget på dette, og jeg har ikke inntrykk av dette er en slags kampanje, slik vi av og til kan se i andre saker når det sendes mange klager med helt lik tekst og formulering. Om vi løfter dette litt opp, handler klagene om hva lisensbetalerne synes om dekningen av de ulike sakene innenfor metoo. Folk spør seg om saken har vært behandlet riktig, sier Brodtkorb, sier Brodtkorb, som er tidligere Høyre-politiker og ansatt i Erna Solbergs regjeringsapparat før Trine Skei Grande ble utnevnt til kulturminister. Brodtkorb understreker at hun ikke har noen private meninger om saken, og at Kringkastingsrådet bare er et bindeledd mellom lisensbetalerne og NRKs redaksjoner.

– Redaktørene svarer for dekningen under møtet, sier Brodtkorb.

Mer fra Dagsavisen