Kultur

Kjemper for politiske fanger

Mens TV-seerne gjør seg klare til å kåre årets norske Eurovision-bidrag, jobber menneskerettighetsforkjempere aktivt for å skape oppmerksomhet rundt urettferdigheter i finalelandet Aserbajdsjan.

Etter at Rasul Jafarov og den aserbajdsjanske kampanjen Sing For Democracy ble kjent gjennom utenlandske medier, har de opplevd noe de mener er en svertekampanje fra myndighetene i landet.

- De har trykket negative artikler i flere aviser hvor de omtaler oss som landsforrædere og mener at vi jobber for Armenia, sier Jafarov til Dagsavisen.

Han frykter ikke for egen trygghet i tida fram mot Eurovision Song Contest (ESC) i Baku, men er usikker på hva som kan skje når arrangementet er over.

- Nå som mange kjenner navnet mitt er jeg ikke redd, men jeg er bekymret for familien min, sier han.

De siste dagene har den unge aktivisten vært i Norge for å ha møter med politikere, presse og den norske ESC-delegasjonen fra NRK.

- Mitt håp er at vi kan få utenlandske medier til å skrive om forholdene, og at politikerne kan legge press på aserbajdsjanske myndigheter gjennom internasjonale organisasjoner som OSSE, Europarådet og FN, sier Jafarov.

Politiske fanger

Siden den arabiske våren har aktivister i Aserbajdsjan opplevd at det er vanskeligere å møtes og demonstrere. I løpet av våren ble 16 engasjerte ungdommer satt i fengsel og 50 politiske fanger sitter bak lås og slå. Sing For Democracy kjemper spesielt for at disse skal slippes fri, samt for ytringsfrihet, pressefrihet, eiendomsrett og organisasjonsfrihet.

- Vi har en gyllen sjanse til å legge press på myndighetene før ESC fordi de ønsker at landet skal framstå best mulig, sier Jafarov som håper presidenten vil gi fangene amnesti før finalen.

Møter EBU

Alle TV-kanaler i Europa som deltar i ESC er medlem i European Broadcasting Union (EBU). EBU har ikke uttalt seg om tilstanden i Aserbajdsjan fordi de ikke ønsker at sangkonkurransen skal handle om politikk. Så langt har de derfor kun valgt å stille krav om total pressefrihet for internasjonele medier i ukene finalen avholdes. Likevel har Jafarov håp om at de vil ombestemme seg og legge press på myndighetene.

- Vi har hatt løpende kontakt med EBU. Nå har de åpnet for å møte oss i Baku i midten av mars. Jeg tror dette vil føre til at de kommer med en krassere uttalelse, sier han.

Hvis det blir nødvendig håper han flere land vil innføre sanksjoner mot Aserbajdsjan.

- Norge er et av landene som virkelig prøver å hjelpe oss med å skape endringer. Politikerne jeg har møtt i Oslo virket oppriktig interessert i å høre om situasjonen. Nå håper jeg de vil få med flere land på å innføre økonomiske sanksjoner, sier Jafarov.

Budskap

Det er Human Rights House Foundation som har invitert Jafarov til Norge. De kjenner ham gjennom Azerbaijan Human Rights House i Baku, som ble stengt av myndighetene i fjor vår.

- Han er en av få kritiske røster til arrangementet, så han har måttet tåle mye press i hjemlandet. Det er flott at norske politikere vil høre på det han har å fortelle, for det er et virkelig sterkt budskap, sier Amund Trellevik i Human Rights House Foundation.

Blant teamene som ble diskutert under gårsdagens møter var stengningen av Azerbaijan Human Rights House i Baku, fengslingen av unge aktivister, rivninger i forbindelse med ny ESC-stadion og myndighetenes press mot Sing For Democracy.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen