Nyheter

Kjapp sommerhvile for travle Dennis Storhøi

Han levde nærmest som en idrettsutøver da han leste inn alle Jo Nesbøs 12 Harry Hole-romaner på lydbok. Til høsten blir den anerkjente Fredrikstad-skuespilleren å se både på kinolerretet og i Netflix-serie.

– Jeg har nettopp hatt fire uker ferie, og har et sted på Öland der jeg tilbringer somrene. Der får jeg dosen min med avslapning, sier Storhøi til Demokraten.

Nå er han klar for nye prosjekter, etter å ha rundet av et seks måneder langt maraton av lydbok-innspillinger i våres.

– Det var en meget skummel affære. Jo Nesbøs bøker er solgt i nærmere 50 millioner eksemplarer rundt om i verden. Da han spurte om jeg ville være stemmen til Harry Hole, var det allerede en stor kompliment, og jeg kunne bare sagt nei. Men så tenkte jeg at det var en spennende utfordring jeg hadde lyst til å prøve meg på, forteller han om jobben han gjorde for Fabel i løpet av første halvår i 2019.

– For gammel, og ikke høy nok

For å utføre oppgaven best mulig, levde skuespilleren fra Kråkerøy nærmest som en idrettsutøver mens han leste seg gjennom de rundt 6.000 sidene med krimhistorier.

– Å lese i fem til åtte timer hver dag, krever en enorm konsentrasjon. Derfor var det første jeg gjorde da jeg tok dette oppdraget, å engasjere en personlig trener. Det ble to daglige økter med lesing – en i studio, og en hjemme på kvelden for å forberede seg til neste dag, en treningsøkt og fokus på å spise sunt og riktig, sier 59-åringen.

Og han gikk til verks med å levendegjøre Nesbøs verdenskjente krimhelt med en viss ærefrykt.

– Han er ikke en av Europas aller mest leste krimforfattere uten grunn. Når man tar på seg en sånn jobb blir man litt nervøs for at det skal komme skjevt ut, og at folk ikke liker det de hører. Nå har jeg blitt fortalt av Fabel at bøkene har rundt 2.000 lyttere om dagen, og det er veldig hyggelig at det har blitt så godt mottatt, fastslår han.

– Jeg har alltid fleipet med at dersom Harry Hole-bøkene noen gang skulle bli filmatisert, så skal jeg spille ham. Nå har jeg blitt for gammel, og dessuten er jeg ikke høy nok, så det er nok noe som blir stående på «bucket listen» over ting jeg ikke får gjort. Men gjennom disse lydbøkene har jeg på en måte fått gjort det likevel, sier Storhøi med et smil.

Les også: Storhøi spiller i «Les Misérables» (Demokraten+)

Fra Astrups mentor til britisk thriller

Ved siden av Harry Hole-bøkene har den Gullruten-belønnede skuespilleren også lest inn Øistein Borges «Jeg er nummer 13» for Fabel, og sier han nå har «fått min dose lydbøker for en stund».

Men det betyr ikke at han tråkker inn bremsen for produktiviteten. I oktober er det nemlig premiere på filmen «Flammen over Jølster», et dokudrama om bildekunstneren Nikolai Astrups liv og virke, med Storhøi i en sentral rolle.

– Jeg spiller Anton Fonn, Astrups læremester og mentor, som pushet ham til å satse på kunsten og ut i verden. I tillegg ligger jeg som en fortellerstemme gjennom filmen, utdyper han.

Storhøi har også sikret seg en birolle i den engelske filmen «Cry Me A River», som ifølge filmnettstedet imdb.com er en thriller om en rufsete tidligere sportsstjerne som har søkt tilflukt i Norge etter at kona hans ble drept.

– Der jobbes det med etterarbeidet nå, og jeg er faktisk ikke helt sikker på når den skal lanseres enda, sier han om dette filmprosjektet.

Les også: Spiller skurk i tysk tv-serie

Rollerik Netflix-satsing

Mot slutten av året er han også aktuell med Netflix-serien «Hjem til Jul», som er regissert av mossingen Per Olav Sørensen.

Dramakomedien på seks episoder handler om evig single Johanne (Ida Elise Broch), som er lei av de konstante kommentarene om sivilstatusen sin, og legger ut på en 24-dagers jakt etter et kjæresteemne hun kan ta med hjem til høytiden.

Foruten Storhøi består rollelisten ellers av et stort galleri biroller som teller noen av Norges fremste skuespillere, komikere og artister, som Anette Hoff, Hkeem, Herbert Nordrum, Stian Blipp, Iselin Shumba og Nader Khademi.

– Det er også flere andre ting på gang som ikke er kontraktsfestet enda, og som agenten min i Stockholm jobber med, sier Storhøi litt hemmelighetsfullt.

Les også: Stjerneregissør lager norsk juleromantikk for Netflix

Hinter om forestilling i Fredrikstad

Som om ikke det var nok skal 59-åringen også i gang med å voice en ny sesong av den populære NRK-dokuserien «Team Ingebrigtsen», som er ett av flere oppdrag han har hatt for statskanalen de siste årene.

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av lyd, og derfor liker jeg godt å ta på meg denne typen jobber. Etter at faren min gikk bort i fjor høst, har jeg også sagt nei til en del teaterjobber fordi det sceniske ikke har passet helt med den livssituasjonen jeg har vært oppe i som følge av dette, forteller han åpenhjertig.

Det kan likevel hende han vender tilbake til scenen allerede neste år, og kanskje attpåtil i hjembyen.

– Jeg har jobbet mye med Bjørn Halstensen tidligere, blant annet gjennom forestillingen «Stolpe ut». Nå har vi snakket om å skrive noe nytt, men vi er begge opptatt med vårt på hver vår kant, så det gjelder å finne tid til det. Når det er gjort må vi finne et sted å sette det opp, og da sikter vi oss inn på Østfold, og først og fremst Fredrikstad, avslører Storhøi.

Mer fra Dagsavisen