Kultur

Kinoer stengt: Ber om koronahjelp for filmprodusenter

Han er produsent for «Dragevokterens jul», som nå får premiere for stengte kinosaler. Nå foreslår han krisehjelp for norske filmprodusenter.

Bilde 1 av 4

– Det er og skal være en risiko å produsere film. Men risikoen må være basert på et fungerende marked. Når staten griper inn og begrenser markedet radikalt, er det rimelig at vi blir kompensert, i likhet med andre næringer, sier Frederick Howard, produsent og direktør for filmselskapet Storm.

Storm har tidligere laget store publikumsfilmer som «Julekongen – Full rustning», «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» og fjorårets internasjonale Netflix-suksess «Battle».

Nå står Storm bak familiefilmen «Dragevokterens jul», som har premiere fredag.

Men denne uka stengte alle kinoene i Oslo og flere andre byer for å hindre smittespredning. Da var det nettopp iverksatt stimuleringsordninger for filmdistributører og kinoer, for å sikre nye norske filmpremierer utover året.

– Vi håper å få til et anstendig besøkstall, men vi vet ikke den økonomiske effekten av nedstengningen før filmen har gått opp på kinoene. Kanskje tør vi håpe på en tredjedel av normalt besøk, sier Howard.

Nå har han skrevet til kulturdepartementet med forslag til hjelpeordninger for filmprodusentene.

– Film er dyrt å lage, og ikke så dyrt å fremføre. Stimuleringsordningen nå har gått til de som viser filmene. Vi som lager filmene er ikke blitt tilfredsstillende tilgodesett, mener Howard, som også er doktorgradsstipendiat i produksjonsøkonomi ved Filmskolen i Lillehammer.

Bransjebladet Rushprint har gjengitt et innlegg fra Howard, der oppfordringene til kulturdepartementet og Norsk filminstitutt kommer fram:

* Sikre at produsenter går i null på filmer som har premiere under koronarestriksjoner.

* En midlertidig insentivordning for filminnspillinger som flyttes tilbake til Norge.

* Fjerne kravet til 35.000 solgte billetter for etterhåndsstøtte

– Det viktigste nå er å sørge for at aktørene overlever. Norsk filmbransje har en rekke store solide bedrifter som gir stabile arbeidsplasser. Ingen er tjent med at de forsvinner i en krise, sier Howard.

«Dragevokterens jul» har fått finansiering gjennom markedsordningen, for filmer med publikumsestimat over 200.000.

«Det må sikres kompensasjon til de filmene som skulle ha vært på kino, men som rammes av nedstengingen. En enkel modell vil være å gi støtte basert på estimater i et normalt fungerende marked, godkjent av NFI» skriver Howard i sin henvendelse.

– På 200.000 besøk taper filmen vår fortsatt penger. I et normalt kinomarked ville vi helt sikkert klart 350.000 til 400.000 besøk. På det nivået bør kompensasjonen ligge om alle involverte skal kunne leve av dette, mener Howard.

Komedien «Gledelig jul» (bildet) hadde premiere sist uke, senere i november er det også premiere på «Brillebjørn feirer jul» og «Oslo-København» av Jan Vardøen. I romjula er storfilmen «Den største forbrytelsen» satt opp for kinopremiere, etter å ha vært utsatt i høst.

Tre nøtter

I februar 2021 skulle Storm etter planen startet opptak i Tsjekkia, Slovakia og Nederland på en ny norsk filmatisering av den tsjekkiske juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott». Prosjektet ble i 2019 tildelt sju millioner kroner i støtte fra NFI etter markedsvurdering. Med koronarestriksjonene står innspillingen og finansieringen i fare, konstaterer Howard.

– Vi skal etter planen i gang i februar, men vi har mistet ti millioner kroner i offentlig europeisk finansiering fordi vi må flagge filmen hjem under pandemien. Uten kompensasjon fra NFI vil ikke prosjektet la seg gjennomføre, mener Howard.

Filmprodusent Frederick Howard. Foto: Storm Films

– Mange norske produsenter skal i gang med innspillinger i 2021, men kan ikke reise utenlands for å gjennomføre innspillinger og mister dermed finansiering.

Howard foreslår en endring i insentivordningen for film og TV-serier, som gir 25 prosent refusjon på utgifter ved internasjonale innspillinger i Norge, der en tilsvarende utgiftsrefusjon kan gå til norske produksjoner som må flytter innspillingen tilbake.

Aftenposten har skrevet om at TV-bransjen ønsker at insentivordningen kan gjelde innspillinger i Norge. «Lykkeland 2» er blant prosjektene som har problemer med å gjennomføre innspilling utenlands på grunn av koronakrisen, skrev Aftenposten sist uke.

– Med insentivordning for å spille inn i Norge kunne vi brukt Rondane og folkemuseet på Bygdøy, og leid norske visuelle effektfolk til å lage digitale slott, til erstatning for slott i Øst-Europa som vi hadde leid til innspilling, forteller Frederick Howard.

"Tre nøtter til Askepott" skal nyinnspilles. Foto: NRK

– Det vil lønne seg at norske filmprosjekter flagger hjem, på samme måte som det lønner seg at Tom Cruise spiller inn i Norge, mener Howard, som understreker at det haster med en avklaring.

– Vi trenger å vite senest før jul hvordan innretningen på en slik insentivordning blir.

Dette er forslagene til produsenthjelp:

I forslagene til Kulturdepartementet og filminstituttet gjengitt i Rushprint skriver Frederick Howard skriver bl.a:

* «Med en midlertidig insentivordning for dem som flagger prosjektene sine hjem vil Kulturdepartementet og NFI kunne redde norske arbeidsplasser og holde hjulene i gang i den norske film- og TV-bransjen».

* «Det må sikres kompensasjon til de filmene som skulle ha vært på kino, men som rammes av nedstengingen. Det er essensielt at alle filmens investorer kompenseres, ikke bare distributøren. En enkel modell vil være å gi støtte basert på estimater i et normalt fungerende marked, godkjent av NFI,

* «Opphev kravet om minimum 35 000 solgte billetter på kino for å motta den såkalte etterhåndsstøtten. (..) Vi kan ikke på den ene siden få kinoene stengt ned av staten, mens statens forvaltningsorgan fortsatt krever salg som i et ordinært marked for å kvalifisere til den rettighetsbaserte støtten.

Virke Produsentforeningen støtter Howards forslag.

– De generelle kompensasjonsordningene til kulturfeltet har vært langt fra treffsikre for å ivareta norske produsenter, kommenterer produsentforeningens leder Åse Kringstad (bildet).

– Den nye stimuleringsordningen virket lovende, men nå er igjen kinoer i Oslo stengt. Kulturministeren oppfordrer produsenter og distributører til å ikke avlyse, statsministeren oppfordrer publikum til å holde seg hjemme. Foruten behovet for kompensasjonsordning og stimuleringsordning som faktisk treffer, mener vi også at Kulturdepartementet og NFI i denne unntakstilstanden bør fjerne kravet om terskel på 35 000 solgte kinobilletter for å kvalifisere til etterhåndstilskudd, mener Kringstad.

– For filmer under produksjon er det en stor utfordring at finansiering faller bort som følge av at vi knapt kan ha innspillinger i andre land. Insentivordninger fra andre land er viktige finansieringskilder for norsk film. Det er vanskelig å erstatte denne finansieringen når innspillingen må flyttes hjem, og det er i tillegg ofte høyere kostnader ved å produsere i Norge. En midlertidig ordning som kan bidra til å finansiere opp norske filmer i den situasjonen vi nå er i, vil gi positive ringvirkninger for hele bransjen, understreker Kringstad.

Kulturdepartementet: Tar forslagene med i vurderingen

Kulturdepartementet ved statssekretær Gunhild Berge Stang (V) kommenterer Howards forslag slik: «Vi registrerer forslagene som Howard fremmer i innlegget, og tar dem med oss i vurderingen av tiltak som kan være aktuelle. Det dreier seg dels om endringer i eksisterende ordninger under NFI og dels om helt nye ordninger. Vi kan ikke ta stilling til forslagene nå og vil uansett rådføre oss med NFI før vi tar stilling til dem» svarer Stang.

Filminstituttet svarer: Vi jobber med løsninger

«NFI er klar over situasjonen Howard og andre filmprodusenter er i, og jobber fortløpende med å tilpasse løsninger og utarbeide ordninger for de problemene som måtte dukke opp som følge av koronapandemien» skriver.Lars Løge, avdelingsdirektør for utvikling og produksjon på Norsk filminstitutt.

Løge påpeker:

«Frem til nå har vi organisert følgende ordninger:

* 14 millioner ekstra kroner til utvikling
* 85 millioner kroner omdisponert til ekstraordinære produksjonstilskudd
* Ekstra lanseringstilskudd for norske filmer som blir lansert høsten 2020
* Koronarelatert produksjonsgaranti
* 55 millioner stimulansekroner direkte til film,
* Stimulanseordningen for kinoer og filmdistributører»

Mer fra Dagsavisen