Kultur

Karsten og Petra får avslag

«Karsten og Petra – ut på tur» går for fulle hus på landets kinoer. Men en ny film i serien har fått avslag på støtte fra Norsk Filminstitutt.

– Det er svært beklagelig at vi har fått avslag. Slik det ser ut nå, er det usikkert om vi får laget noen ny Karsten og Petra-film.

Dette sier produsent Silje Hopland Eik i produksjonsselskapet Cinenord Kidstory, som har produsert alle de fem filmene i den populære serien om Karsten og Petra. Tilsammen har de fire første filmene i serien solgt over en million kinobilletter, og årlig vært blant de mest sette kinofilmene i Norge. I år ble filmserien fornyet med nye barneskuespillere i hovedrollene som Karsten og Petra. To filmer ble spilt inn fortløpende: Kinoaktuelle «Karsten og Petra ut på tur», og «Karsten og Petra lager teater», som kommer i november.

Mest sette norske

«Karsten og Petra - ut på tur» hadde premiere fredag og var helgens mest sette norske film, med 47.426 solgte billetter, like bak Hollywood-storfilmen «Kong: Skulll Island».

Før premieren på «Karsten og Petra: Ut på tur» fikk produksjonsselskapet beskjed fra Norsk Filminstitutt om avslag på produksjonsstøtte til «Karsten og Petra på skattejakt», den planlagte neste innspillingen i filmserien. Cinenord søkte tilskudd etter markedsvurdering, der kinofilmer får produksjonsstøtte basert på anslått publikumsgrunnlag. Årets «Karsten og Petra»-film fikk støtte gjennom denne ordningen. Ved første tildelingsrunde i 2017 fikk to filmer støtte gjennom denne ordningen: «Askeladden» med 15 millioner og «Dragens hjerte» med sju millioner. Markedsordningen for 2017 har et samlet budsjett på 44 millioner kroner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bety slutten

– «Karsten og Petra på skattejakt» ble vurdert å ha et lavere publikumspotensial enn de to filmene som fikk støtte, sier Sveinung Golimo, avdelingsdirektør for utvikling i Norsk Filminstitutt.

– Vi jobber med å se på løsninger, men per i dag har «Karsten og Petra på skattejakt» ikke fått grønt lys. Dette kan bety slutten for Karsten og Petra-filmene, fastslår produsent Silje Hopland Eik.

– Jeg er lei meg for at vi ikke nådde opp. Vi hadde et publikum på nærmere 50.000 i åpningshelgen og fikk karakter fem i Aftenposten. Det viser at det er et behov for disse filmene, sier hun.

– Markedsordningen i seg selv fungerer bra, men det er for lite penger i potten. Det er så mange sterke prosjekter i norsk film nå at det trengs økte bevilgninger, mener Hopland Eik.

– Vi har mindre midler i markedsvurdering-tilskudd i år. Hadde vi hatt mer, kunne «Karsten og Petra på skattejakt» kommet med i ordningen, sier Sveinung Golimo i Norsk Filminstitutt.

For 2017 er det 44 millioner i støttemidler i markedsordningen, mot 52 millioner i 2016.

Les også: Skal telle kvinneroller i norsk film

Mer fra Dagsavisen