Nyheter

Karrierens pris

Norske artisters helse-problemer handler om mer enn rock og rus. Men de har ingen bedriftshelse-
tjeneste.

- Artisters helse må bli tatt på alvor, mener Terje Tranaas, Han spiller og har spilt i gruppene Sambandet og DDE, men er også daglig leder i Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (NUMI). «Karrierens pris» er et av hovedtemaene på konferansen deres, som starter i Namsos i dag. Her er Åge Aleksandersen en av dem som skal dele sine erfaringer fra et langt liv som rockeartist.

Les også: Grunn til panikk

- Hvordan er den alminnelige helsetilstanden i underholdningslivet?

- Hadde andre vært like lite borte fra arbeidet som oss kunne de legge ned Nav. Det er vel fordi vi trives godt på jobb. Vi skal være ganske syke for ikke å stille opp. Men vi vil legge forholdene til rette for at de som velger å gå inn i denne bransjen får ei bedre framtid, sier Terje Tranaas. Som opplever at yrkesgruppen hans ikke blir regnet med i helsevesenet.

- På St. Olavs Hospital har de en arbeidsmedisinsk avdeling. De vet sikkert mye om bakere og snekkere, men ingenting om artister. Det er 75.000 som jobber i kulturnæringene. Her er tiltak som HMS og AKAN helt fraværende. I den industrien som vokser mest.

- Vanligvis er det artistene rusproblemer som får mest oppmerksomhet?

- De er betydelig overdrevne, men det er ikke der skoen trykker mest. Mange av henvendelsene til artistpsykologen vår går på forventninger og prestasjonsangst. Rusens posisjon i rockemytene er åpenbar, men det snakkes mindre om familie, samliv og økonomi. Og hvordan er det å få terningkast 1? Det finnes lite kunnskap om artistlivet, men mye synsing. Men vil gjerne vite hva det er som utløser rusproblemene. Vi håper vi kan gi svar gjennom forskning, ikke myter.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen