Kultur

Kan stoppe kutt

Thorhild Widveys ønske om å flytte knutepunktordningen fra statsbudsjettet til Kulturrådet kan bli stoppet av budsjettkameratene.

– Det er underlig at kulturministeren bruker statsbudsjettet til å gjøre sånne strukturelle endringer. Det har også skjedd flere ganger tidligere. Det er bedre å diskutere det i sin fulle bredde på Stortinget, sier nestleder i kulturkomiteen på Stortinget, Geir Bekkevold (KrF).

Det var NRK som onsdag kveld meldte at knutepunktordningen for festivaler, som sikrer en håndfull festivaler direkte støtte fra statsbudsjettet, avvikles. I stedet vil Kulturrådet få en pott som flere skal kunne søke på.

Omstruktureringen har vakt sterke reaksjoner blant flere aktører i Festival-Norge, særlig blant dem som i dag mottar millioner i knutepunktsstøtte.

Mange baller i lufte

Bekkevold understreker at han ikke har lest statsbudsjettet, eller konferert med egen stortingsgruppe. Men han håper gruppa sier ja til å si nei til forslaget i budsjettforhandlingene.

– Widvey har kastet mange baller opp i luften, og satt i gang mange gjennomganger. Noen har resultert i Stortingsmeldinger, mens andre har vi ikke hørt noe fra. Men hun har skapt forventninger i kulturkomiteen om at vi skal få ha mange spennende debatter framover. De debattene blir borte når det bare kommer strukturelle endringer gjennom statsbudsjettet, sier Bekkevold.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande har vært kritisk til endringen.

– Venstre vil sikre at alle knutepunktfestivalene får opprettholdt støtten sin i 2016, sier hun til NTB.

Omfordeling

– De som er overrasket over at knutepunktordningen som vi kjenner den i dag forsvinner, de kan ikke ha fulgt med i timen, sier leder for kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg (H).

Hartberg understreker at han ikke kjenner detaljene i det som kommer i statsbudsjettet, men at Høyre har arbeidet mot departementet i et år for å få endret knutepunktordningen, og har blitt lovet endringer av kulturminister Thorhild Widvey.

– Det som er viktig for oss er at festivalene ikke mister støtte over natta, sier han.

Mer fra Dagsavisen