Kultur

Kan ikke stoppe omstridt bok

Vega Forlag vil gjøre rettelser i nye opplag av «Frontkjempere: Nordmenn på østfronten», men kan ikke stoppe utgaven som er i handelen.

- Det er ikke praktisk mulig å trekke boken ut av handelen. Vi kan ikke gå rundt og fjerne boka fra kioskhyllene. Det eneste vi kan gjøre, er å rette i neste opplag, sier forlagssjef Finn Jørgen Solberg i Vega Forlag.

Forlaget har fått kritikk fra krigsforskere og fra forlegger Håkon Harket for «Frontkjempere: Nordmenn på østfronten», en nyutgivelse av en bok fra 2005. I Dagsavisen denne uka beklaget forfatter Egil Ulateig en av påstandene i boka, om drap på jøder og sivilbefolkning under en norsk Waffen SS-divisions framrykking i Ukraina: «Ingen norsk frontkjemper er blitt avslørt som deltaker i en slik massakre».

- Dette har jeg ikke dekning for, uttalte Ulateig til Dagsavisen.

Ulateig uttrykte at han var overrasket over at boka kom ut igjen nå.

- Det er urimelig. Egil Ulateig har deltatt i produksjonsprosessen, han har vært informert om utgivelsestidspunktet, og skrevet kontrakt om utgivelsen, sier forlagssjef Finn Jørgen Solberg.

I Dagsavisen i går påpekte forlagssjef Håkon Harket at «en forlegger har et selvstendig ansvar for at påstander i en faktabok kan dokumenteres».

- Jeg er enig med Harket i det. I etterpåklokskapens lys er det ingen tvil om at vi burde skrevet et forord til denne nyutgivelsen. Det har vi gjort i lignende bøker. Vi har nyutgitt fem av Ulateigs bøker tidligere, der han har gjennomgått og kommet med endringer til originalmanusene. Siden forfatteren var involvert i produksjonsprosessen, regnet vi med at vi var på trygg grunn også denne gang, sier Solberg.

«Frontkjempere» er sendt ut i et opplag på 3.000. Utgivelsen er en del av Vega Forlags serie «Valhall Bookazine», med militærhistoriske hefter som distribueres i kiosker og dagligvarehandler.

bernt.erik.pedersen@
dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen