Kulturminister Thorhild Widvey (H) sendte i går ut endringer i pressestøtten på høring. FOTO: ARNE OVE BERGO

Kan fjerne støtte til 28 aviser

Den nye regjeringen har siden dag én varslet endringer i pressestøtten. Allerede neste år vil de innføre et nytt type støttetak og fjerne 28 aviser fra ordningen.

Den blåblå regjeringen varslet i sin regjeringsplattform at de over tid ville endre og redusere pressestøtten. Nå har de foreslått endringer som kan tre i kraft allerede neste år.

- Forslagene til justeringer i ordningen vil kunne bidra til å gjøre ordningen mer treffsikker og redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak. I en dynamisk bransje bør utviklingen styres av aktørene selv, ikke av statlige virkemidler, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding som Kulturdepartementet sendte ut i går.

 

Tre endringer

Forslaget inneholder tre justeringer i pressestøtten:

* Medier som er størst eller alene på sine utgivelsessteder og har mellom 4.000 og 6.000 i opplag skal ikke lenger få støtte.

* Departementet foreslår også et tak på hvor mye avisene kan få i støtte. Dette innebærer at støtten maksimalt kan utgjøre 40 prosent av totale driftskostnader. Ifølge departementet vil dette kun ramme Bremanger Budstikke.

* I tillegg foreslås det at Medietilsynets adgang til å fravike forskriftenes bestemmelse skal begrenses.

Departementet har som mål at den nye ordningen skal få virkning for 2014, men ordningen kan ikke tre i kraft før den er godkjent av EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Forslaget fra departementet har høringsfrist 13. januar.

 

- Usikkerhet

Den største endringen departementet foreslår er, ifølge Medietilsynet, at de fjerner støtten til aviser som er alene ved sitt utgivelsessted og som har mellom 6 og 4.000 i opplag.

- Dette er den gruppen som gjør det økonomisk best, men det er helt klart variasjoner i gruppen. Noen vil merke dette mer enn andre, sier direktør for tilskudd og utredning, Tor Erik Engebretsen.

Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforbund (MBL), Randi Øgrey, mener grepene regjeringen vil ta ikke underbygger innovasjon.

- Nå får lokalavisene økt usikkerhet, og attpåtil sendes dette ut på høring på tampen av året. Det er nå avisene lager budsjettene for neste år, og nå vet de ikke hva de vil ha å forholde seg til, sier hun.

Øgrey forteller at MBL har fått flere henvendelser fra aviser som nå ikke vet hva de skal gjøre.

- Jeg trodde dette var en regjering som var opptatt av forutsigbarhet. Disse avisene vil trenge hver krone i omstillingen de skal inn i, særlig når støtten blir plattformnøytral i 2014, sier hun.

 

Støttetak

Randi Øgrey mener regjeringens forslag om at støtten ikke skal overgå 40 prosent av avisenes driftskostnader er fornuftig.

- Vi forventet at det ville komme forslag fra dem om et nytt tak. Det blir spennende å se om de vil foreslå både dette prosenttaket og taket som allerede har vært foreslått på 40 millioner kroner. I så fall vil det bli fryktelig mye byråkrati. Men jeg synes prosenttaket var et konstruktivt innspill, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no